IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабите валути могат да засегнат печалбата на Heineken

През март компанията е продала с 14% по-малко бира, очакванията за второто тримесечие са по-лоши

14:43 | 22.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Втората по големина пивоварна компания в света Heineken предупреди, че слабите валути на развиващите се пазари могат да задълбочат ефекта от по-слабата консумация на бира тази година, тъй като пандемията успя да засегне и бирената индустрия, пише Bloomberg.

Продадените обеми бира са спаднали с 14% на органична база през март, въпреки че понижението от 2,1% през първото тримесечие беше малко по-добро от очакванията на анализаторите. Второто тримесечие ще е по-лошо, посочва Heineken.

Компанията разкри какви са рисковете пред нея тази година, след като се отказа от годишната си прогноза за 2020 г. Гигантът твърди, че очаква потенциални кредитни загуби от клиенти и може да се натъкне на проблеми, тъй като малките доставчици се борят да запазят бизнеса си опериращ. Освен това Heineken подчерта риска от обезценки.

Това са последните резултати преди налагането на мерки за пълното затваряне на барове и ресторанти в глобален мащаб да е отразено във финансовите резултати на компанията. Очаква се спадът на търсенето да бъде много сериозен през второто тримесечие, а второто полугодие да бъде белязано от икономически слабости.

Прогнозата на Heineken полага основа за конкурентите Anheuser-Busch InBev и Carlsberg, които се очаква да обявят финансовите си резултати в близките седмици.

Цената на акциите на Heineken остана почти без промяна по време на търговията в Амстердам. Книжата записаха 2,6% ръст на стойността през последния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още