IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 50% от българите знаят чужд език

32,5% от сънародниците ни заявяват, че знаят един чужд език, сочат данни на Евростат

17:15 | 26.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Само 49,5% от българите знаят чужд език, сочат данни за 2016 г. на европейската статистическа служба Евростат, публикувани по повод Европейския ден на езиците.

Според данните 32,5% от българите в трудоспособна възраст (25-64 години) са заявили, че знаят един чужд език, а 13,7% от сънародниците ни владеят два чужди езика. В същото време 3,3% от българите знаят три чужди езика, докато 50,5% признават, че не владеят чужди езици, сочат данните на Евростат.

За сравнение, 65% от хората в трудоспособна възраст в Европейския съюз знаят поне един чужд език, а в някои страни членки процентът на хората, които владеят чужди езици е особено висок. Например, 97% от анкетираните в Швеция знаят поне един чужд език, както и 96% от гражданите на Литва, Дания и Латвия, 95% от жителите на Люксембург, 92% от гражданите на Финландия и Малта и 91% от естонците.

В Люксембург се наблюдава високо равнище на хора, владеещи няколко езика. Над половината от жителите в трудоспособна възраст във Великото херцогство са заявили, че знаят най-малко три езика. В същото време 45% от финландците и 38% от словенците също споделили, че владеят поне три езика.

За сметка на това само в четири страни членки на ЕС по-малко от половината от населението в трудоспособна възраст владее един чужд език – Великобритания (35%), Румъния (36%), Унгария (42%) и България (49,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
по ми е интересно *** в коя графа са ? повечето знаят по два езика, родния им и малко говорим български ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Какво са заявили, какво са измерили и какво е всъщност са различни неща. Успех да се оправиш само със английски в Испания и Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още