IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подаръчни ваучери за 3 млрд. долара остават неизползвани всяка година в САЩ

Всички неизхарчени пари се връщат обратно на търговеца на дребно или на банката

10:07 | 18.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Getty</em></p>

Източник: Getty

Ако сте получили подаръчен ваучер по време на празницит, може би е време да го използвате. Много хора пропускат да го направят, лишавайки се от възможността да похарчат вложените в него пари. Всяка година подаръчни ваучери на стойност над 3 млрд. долара остават неизползвани в САЩ, според Mercator Advisory Group.

Всички неизхарчени пари се връщат обратно на търговеца на дребно или на банката, които винаги са щастливи да ги получат.

Преди около десетилетие в Съединените щасти са приети нови правила, които осигуряват защита на потребителите с подаръчни ваучери, съобщава CNBC. „По закон тези ваучери не могат да изтекат най-малко пет години от датата на издаването им", казва Джил Гонсалес, говорител на уебсайта за лични финанси Wallethub.

Все пак е добре да използвате картата по-рано, отколкото по-късно, казват експертите. „Инфлацията може да обезцени стойността на подаръка, търговците на дребно могат да излязат от бизнеса, получателите могат да се преместят на място, което затруднява използването на ваучера“, посочва Дан Хорн, професор по маркетинг в Бизнес училището на Колежа в Провидънс.

А някои карти като Visa и Mastercard все пак могат да изтекат, казва още Хорн. Въпреки че тези крайни дати обикновено могат да бъдат удължени, добавя той. Според Гонсалес някои подаръчни ваучери дори имат такси за бездействие. 

Опитайте се да направите покупка, която е на стойност, равна или по-голяма от тази във ваучера. Така в него няма да остане малка сума, която няма да можете да използвате.

Ако сте получили подаръчен ваучер от магазин, в който не пазарувате, имате няколко възможности.Можете да продадете картата онлайн, да я подарите отново или да я дарите. „Размяна на карти за подаръци с приятел или член на семейството е друг начин да се отървете от нежеланите карти“, добавя Гонсалес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още