IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепената от Федерер компания за обувки On направи успешен борсов дебют

Цената на акциите на фирмата се повиши с над 47% при старта на търговията

14:42 | 16.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nina Westervelt/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

Цената на акциите на подкрепената от тенисиста Роджър Федерер On Holding се повиши с повече от 47% по време на дебюта им на Нюйоркската фондова борса, оценявайки производителя на обувки на 11,35 млрд. долара, предава Ройтерс.

Първичното публично предлагане беше осъществено в момент, в който спортните стоки, особено обувките, се разпродават бързо, тъй като затварянето на фитнесите заради Covid-19 накара много хора да се насочат към бягането, за да останат във форма.

Компанията продаде 31,1 млн. акции в рамките на IPO-то си, оценени на 24 долара за брой, което се оказа над ценовата цел от 20-22 долара. Фирмата набра 746,4 млн. долара. Книжата започнаха борсовата сесия на цена от 35,40 долара.

On е основана през 2010 г. от ентусиастите в бягането Оливие Бернхард, Дейвид Алеман и Каспар Копети, а през 2019 г. Федерер инвестира необявена публично сума в компанията.

Носителят на 20 титли от „Големия шлем“ започна съвместна работа с компанията по-рано тази година за създаването на тенис обувки с името Roger Pro.

Освен това On работи по марка 100% рециклируеми обувки за бягане, направени от рицинови семена. Тя носи името Cyclon. Маратонките се предлагат само на абонаментна база и трябва да бъдат върнати на компанията, след като се износят, за да бъдат получени нови.

Листването на компанията беше осъществено в момент, в който има нарастващо глобално търсене и по-голям инвеститоторски интерес към устойчиви продукти.

Други устойчиво ориентирани стартъпи, които наскоро станаха публични, включват Honest на холивудската звезда Джесика Алба и Oatly Group, която е подкрепена от Опра Уинфри.

Производителят на обувки от вълна Allbirds също подаде заявление за IPO миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още