IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появяват се съмнения за експлоатация на работници при добива на памук в Синдзян

H&M, Esprit и Adidas са сред компаниите, за които се твърди, че са в края на веригата на доставки, включваща памучни продукти от Синдзян

19:30 | 13.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Редица глобални търговци на дребно са попаднаха под светлината на прожекторите заради доставки на памук от Синдзян, китайски регион, за който се твърди, че системно се нарушават човеките права при трудовата дейност. Китай е един от най-големите производители на памук в света и по-съществената част от реколтата се отглежда именно в района на Синдзян.

Правозащитни групи твърдят, че уйгурското малцинство в Синдзян е преследвано и принуждавано да извършва принудителен труд, съобщават от BBC.

Смята се, че много големи модни брандове използват памучни продукти, произведени в региона  на Синдзян. Японските търговци на дребно Muji и Uniqlo привлякоха вниманието наскоро, след като в своите реклами те изтъкват съдържанието на памук от Синдзян като конкурентно предимство на своите облекла.



H&M, Esprit и Adidas са сред фирмите, за които се твърди, че са в края на веригата на доставки, включваща памучни продукти от Синдзян, сочи разследване на Wall Street Journal.

„Не можете да сте сигурни, че няма принудителен труд във вашата верига на доставки, ако извършвате бизнес с памук в Китай“, споделя Нейтън Рузер, изследовател от Австралийския институт за стратегическа политика.

Експерти на ООН и правозащитни групи твърдят, че в Синдзян китайските власти държат в лагери над 1 милион представители на мюсюлманското малцинство уйгури и на други етноси. Правозащитните групи също така посочват, че хората в лагерите са принудени да учат мандарин, да се кълнат в лоялността си към президента Си Дзинпин и да критикуват или да се отказват от вярата си. От Китай заявяват, че тези хора посещават "центрове за професионално обучение", които им предоставят работни места и им помагат да се интегрират в китайското общество в името на предотвратяване на тероризма.

Районът Синдзян е ключов център на китайското производство на памук. Китай произвежда около 22% от световните доставки на памук, според доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). Миналата година 84% от китайския памук е бил произведен в Синдзян, се казва в доклада.

Нури Туркел, председател на уйгурския проект за човешки права във Вашингтон, заяви, че уйгурите са „задържани и измъчвани“ и „попадат в огромна система за принудителен труд“ в Синдзян. В показанията за американския Конгрес Туркел казва, че става „все по-трудно да се игнорира фактът“, че за стоките, произведени в региона, има „голяма вероятност“ да е използван принудителен труд.

Ейми Лер, директор на Инициатива за правата на човека към CSIS, заяви, че в много случаи западните компании не купуват директно от фабрики в Синдзян.

"По-скоро продуктите могат да преминат през няколко етапа на трансформация след като напуснат Синдзян, преди да бъдат изпратени на големи западни марки", смята Лер.

Японската търговска верига Muji пусна нова колекция Xinjiang Cotton в началото на тази година. Една от рекламите й може да се похвали с "меки и дишащи" мъжки ризи, изработени от органичен памук, произведен в Синдзян.

Друга японска модна марка – Uniqlo - също споменава региона на Синдзян в рекламна кампания за мъжки ризи. В нейната рекламата се твърди, че ризите са направени от памук от Синдзян, "известен със своето превъзходно качество". По-късно тази подробност беше премахната от рекламата, „предвид сложността на казуса“, според говорител на Uniqlo.

„Uniqlo няма производствени партньори, разположени в региона на Синдзян", заяви говорителят пред BBC. "Доколкото ни е известно, това означава, че памукът ни идва само от етични източници", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 1 месец
.......на памук от Синдзян, китайски регион, за който се твърди, че системно се нарушават човеките права при трудовата дейност. Китай е един от най-големите производители на памук в света и по-съществената част от реколтата се отглежда именно в района на Синдзян." Тези престъпни св..не как са се трогнали когато милиони бездомни живеят по тартоарите им защо не се трагнат за тях ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още