IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Смит колекционира Банкси и не е роб на акционерите

Предприемачът притежава 60% от модна къща с продажби за 178,8 млн. паунда на година

11:11 | 24.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Смит:&nbsp;&quot;В началото на 1980-те успях да накарам британските мъже да осъзнаят, че няма проблем да носят малко по-цветни дрехи&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Смит: "В началото на 1980-те успях да накарам британските мъже да осъзнаят, че няма проблем да носят малко по-цветни дрехи". Снимка: Ройтерс

Пол Смит избира доста странно място за първата си международна колекция през 1976 г.: невзрачна стая на приземния етаж на хотел в Латинския квартал в Париж, пише Bloomberg.

"Постлах черен плат върху леглото, подредих тениските си, два пуловера и две якета в гардероба и седнах. Никой не дойде", спомня си дизайнерът. На последния ден в 4 часа следобед идва един човек и това е всичко. Оттук тръгва кариерата му. 

Хората ми говорят за марката, а аз се оглеждам и си мисля - за кого говорят те? Несвойствено ми е - аз все още съм си Пол

Днес Смит, който притежава 60% от модна къща с продажби за 178,8 млн. паунда на година, завършила на 30 юни 2012 г., има своя собствена изложба в Лондонския музей на дизайна, включваща нарисувана на ръка картина на онази стая в Париж. Посетителите могат да разглеждат и различни цветни якета, проекти за дизайн на автомобилите Mini, бутилката на Evian и новия албум на Дейвид Бауи; има стена с многоцветни копчета и централна зала, изпълнена с притежавани от него снимки, включително черно-бели фотографии на скулптора Алберто Джакомети.

Смит открива първия си малък магазин (който също е пресъздаден за изложбата) в Нотингам през 1970 г. заедно с бъдещата си съпруга Полин. Първият им магазин в Лондон отваря врати през 1979 г.

"В началото на 1980-те успях да накарам британските мъже да осъзнаят, че няма проблем да носят малко по-цветни дрехи", разказва Смит. Пътуването също освобождава съзнанието им. "Хората изведнъж започнаха да посещават Испания и Италия и да виждат напълно нормални млади мъже, носещи цветни дрехи и имащи приятелки", допълва той.

Какво е да си символ и марка за лукс в наши дни? "Мисля, че е доста странно. Хората ми говорят за марката, а аз се оглеждам и си мисля - за кого говорят те? Несвойствено ми е - аз все още съм си Пол", споделя дизайнерът.

Смит притежава творби на Джакомети и Хокни, както и три работи на уличния артист Банкси. Банкси е "много буден: той много добре разбира ужасните неща, които се случват по света", казва Смит. "И е наистина добър коментатор на онова, с което могат да се идентифицират младите хора".

Едно от тези ужасни събития бе смъртта на 1100 души при сриването на фабрика за дрехи в Бангладеш през април. "За жалост много хора все още се стремят да направят огромна печалба за сметка на труд, който вероятно не е заплатен адекватно и платове, които може би не са толкова качествени, колкото би трябвало", твърди Смит.

Той самият не разсъждава по този начин. "Ние лично продължаваме да работим много за качеството, а повечето изделия на Paul Smith се произвеждат във Великобритания и Италия".

По думите му фирмата е в добра форма, защото никога не е теглила заеми, притежава повечето си сгради и "не е роб на акционерите".

Има ли шанс тя да бъде изкупена от някой конгломерат като LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, който придоби Bulgari SpA, Loro Piana SpA и други? "Тази мисъл ме ужасява", отговаря Смит. "Какво би променило това за мен? Аз съм един много щастлив човек", казва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още