IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите събития определиха избора на дума за 2016 г. на Оксфордския речник

Авторите на Оксфордския речник избраха за дума на годината термина „пост-истинна“

14:15 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Авторите на Оксфордския речник избраха за дума на годината за 2016 г. post-truth (пост-истинна), която отразява „изключително натоварените“ според тях 12 политически месеца, съобщава ВВС.

Дефиницията на думата е прилагателно, свързано с обстоятелствата, в които обективните факти влияят по-малко в оформянето на общественото мнение, отколкото емоционалните призиви.

Изборът на термина идва след британския референдум за Brexit и изборите за президент в САЩ.

Каспър Гратвол от Oxford Dictionaries казва, че пост-истинна“ може да се превърне в „една от определящите думи на нашето време“.

Пост-истинна“, която се свързва най-вече с фразата пост-истинна политика“ (или политика след истината, от англ. post-truth politics), е избрана за сметка на други политически термини и от списък, който отразява социалните, културни, политически, икономически и технологични тенденции и събития през 2016 г.

Според Oxford Dictionaries се смята, че думата пост-истинна“ е била използвана за пръв път през 1992 г.

Тя обаче е била ползвана с 2000% по-често през 2016 г. спрямо миналата година, съвпадайки с британския референдум за членство в Европейския съюз и кампанията за Белия дом в САЩ.

Гратвол казва: „Под влияние на възхода на социалните мрежи като източник на новини и нарастващото недоверие към политическия елит, „пост-истинност“ като концепция намира лингвистичното си място от известно време“, каза той.

Първо видяхме, че се използва много по-често през юни тази година в шумотевицата при вота около Brexit и отново през юли, когато Доналд Тръмп си спечели номинацията на републиканците“, допълва Гратвол.

Предвид факта, че не се виждат признаци терминът да се използва по-рядко, не бих се изненадал, ако „пост-истинност“ се превърне в една от определящите думи на нашето време“.

Миналата година Oxford Dictionaries избра дума на годината, която реално всъщност е пиктограма: емотиконът, който изобразява „лице със сълзи от радост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още