IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от Brexit за производителите на уиски в Шотландия

Силното поевтиняване на британския паунд направи износа по-евтин и даде стимул на продажбите на уиски, повечето от които стават зад граница

14:01 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Макар мнозинството шотландци да гласуваха за оставане в Европейския съюз, производителите на уиски тайничко вдигат наздравица за плюсовете от вторичния ефект на бъдещия Brexit - срива на курса на лирата, пише Марк Маклонглин за AFP.

Силното понижение на курса на британската валута, която изгуби близо 9% спрямо еврото и 15% спрямо долара след референдума от 23 юни, направи износа по-евтин, придавайки стимул, който не е пренебрежим, на продажбите на уиски, а 90% от тях стават извън пределите на Обединеното кралство.

Шотландските земи се славят с живописните си спиртоварни, разположени по зелени хълмове, само че Glasgow Distillery Company, помещаваща се в анонимен и безличен хангар в икономическата столица на Шотландия, се различава от тях. При все това вътре настроението е приповдигнато.

"От юни имаме увеличение с 200 до 300% на заявките за буретата с уиски", със задоволство казва Лиам Хюджис, който оглавява предприятието.

Основано едва през 2015 година, то все още не е продало нито една бутилка уиски, но Лиам Хюджис отбелязва увеличение на предварителните поръчки след вота на британците в подкрепа на излизането на страната им от ЕС.

За Греъм Хътчън, оперативен директор на дружеството за производство на уиски Edrington, което е собственик на уискито Macallan и The Famouse Grouse, сривът на лирата е синоним на "празник".

Дейвид Уилямсън, който отговаря за връзките с обществеността на асоциацията на Scotch Whisky, също подчерта, че някои от членовете й са отчели скок на износа си.

"Поръчки от цял свят"

Тони Рийман-Кларк ръководи спиртоварната Strathearn в Пъртшир, която произвежда уиски от три години. Той е и основателят на Сдружението на шотландските производители на крафт уиски (Scottish Craft Distillers Association).

"Имаме поръчки, пристигащи от Окланд (Нова Зеландия), Пекин, Хонконг, Израел, Германия и САЩ, от всички краища на света", хвали се той. Първите му 100 бутилки бяха продадени на търг на 1 декември за 4150 лири (4840 евро).

Над 10 хил. души работят в шотландската индустрия за производство на уиски, което е увеличение с 6% спрямо последните три години, докато други 30 хил. са заети в снабдителната верига, бутилирането и дистрибуцията.

За първите шест месеца на годината основните пазари са били САЩ (357,4 млн. лири), Франция (193,1 млн.) и Сингапур (99,6 млн.), с общ износ, равняващ се на 533 млн. бутилки уиски, представляващ годишен оборот от 1,7 млрд. лири.

Сред този износ се откроява Single Malt, върхът на този кехлибарен нектар, с над 48 млн. бутилки с оборот от 432 млн. лири за годината, приключила през юни.

Вредна несигурност

Въпреки това понижението на курса на лирата не е само добра новина за шотландската национална напитка. Защото то означава поскъпване на вносните продукти като бъчвите.

Лиам Хюджис ги купува изцяло от Келвин Купърейдж, който напусна бреговете на река Келвин в Глазгоу, за да се установи в Кентъки, в САЩ, през 90-те години на миналия век.

"Тъй като лирата силно поевтиня спрямо долара, цената на бъчвите скочи значително, така че това, което се печели от една страна, се губи от друга", констатира той.

Спирос Маландракис, анализатор експерт по алкохолните напитки в Euromonitor International, посочва, че в краткосрочна перспектива ще има "увеличение" на продажбите. То обаче вероятно ще бъде последвано, според него, от период на "несигурност, която би могла да се окаже твърде вредна".

Несигурност, която може да нарасне силно, ако Шотландия реши да организира нов референдум за независимост.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още