IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портрет на Елвис от Анди Уорхол минава под чука

Картината е с предварителна оценка от 30 млн. долара

13:23 | 07.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<u>Снимка: БТА/AP Photo/Kirsty Wigglesworth</u></p>

Снимка: БТА/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Портрет на Елвис Пресли от Анди Уорхол, който е единственият портрет в цял ръст на поп изпълнителя, ще бъде предложена на търг, а предварителната ѝ оценка е 30 млн. долара, предава CNBC.

„Двоен Елвис" ("Double Elvis (Ferus Type)") изобразява певеца с револвер в едната му ръка, както той се появява в уестърна "Пламтяща звезда" от 1960 г. На платното има призрачно дублиращо се изображение на фонов режим.

Портретът от 1963 г. ще бъде представен на търг на аукционна къща Christie's на 17 май в Ню Йорк. Тогава ще бъде предложена и творбата на Уорхол "Most Wanted Men No.11, John Joseph H., Jr." с изображение на затворническа снимка. Една от сериите от снимки, създадени от Уорхол за панаира на Ню Йорк през 1964 г., също се очаква да донесе "около 30 млн. долара", пояснява аукционната къща. 

Двете картини ще бъдат в изложбената зала на Christie's в Лондон от днес до 10 април. Според директора за  съвременно изкуство на аукционната къща Алекс Ротър портретите са „много запомнящи се и ранни примери за задълбоченото разбиране на славата, което демонстрира Уорхол". 

Рекордът за творба на Уорхол е продадената в края на 2013 г. за 105 млн. долара „Катастрофа на сребърната кола". Тогава организатор на търга обаче бе конкурентът Sotheby's.  Платното с размери 2,4 на 4 метра е рисувано от Уорхол през 1963 г. Показвано е пред публика само веднъж за последните 26 години.

Международните аукционни къщи Sotheby's и Christie's  заедно държат около 90 % от световния пазар на аукционни продажби на антиквариат и предмети на изкуството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
e-mil
преди 6 години
Не е единственият портрет на Елвис в цял ръст. Вероятно се заблуждавате от думата "painting" в текста, който сте преписали, но това не е картина, а ситопечат на снимка. И я има в множество варианти - двоен Елвис, троен Елвис, осемте Елвиса и пр.А други снимки в цял ръст на Елвис има един куп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още