IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портрет от Пикасо беше продаден за почти 50 милиона британски лири на търг

Картината изобразява приятелката му Мари-Терез Валтер и представя скрито изображение на бъдещата му любовница Дора Маар

18:17 | 01.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жена с барета и карирана рокля (Мари-Терез Валтер). <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жена с барета и карирана рокля (Мари-Терез Валтер). Снимка: Архив Ройтерс

Картина от Пабло Пикасо, изобразяваща приятелката му Мари-Терез Валтер и представяща скрито изображение на бъдещата му любовница Дора Маар, бе продадена за 49,8 милиона британски лири на търг в Лондон, съобщиха ТАСС и Франс прес.

"Жена с барета и карирана рокля (Мари-Терез Валтер)" с размери 55 см на 46 см, нарисувана с маслени бои, бе предложена за продажба на търг с творби на импресионизма, сюрреализма и модерното изкуство на Sotheby's. Смяташе се, че за нея може да бъдат платени 50 милиона долара (36,3 милиона британски лири).

"Това е картина с невероятна стойност, тъй като е нарисувана в ключов период от творчеството на Пикасо - през 1937 г., когато той създава и известното си платно "Герника", заяви Джеймс Маки, ръководител на отдела за импресионизма и модерното изкуство в Sotheby's.

"Платното е със силен автобиографичен заряд. На преден план е изобразена Мари-Терез Валтер, която известно време била негова метреса и муза, но в сянката на нейната фигура се забелязва тази на Дора Маар, която той срещнал през 1936 г.", допълва той.

Неотдавна други две картини от Пикасо - "Мускетар и седнала гола фигура" и "Фигура" намериха купувачи за съответно над 19 милиона и над 11 милиона долара на търг на Christie's в Лондон.

През последните няколко години редица негови картини бяха продадени за рекордни цени, като "Жените от Алжир", която бе купена за 179,4 милиона долара през месец май 2015 г. на търг на Christie's в Ню Йорк.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още