IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите все повече търсят продукти, подсилващи имунитета

Трендът към здравословния начин на живот се е ускорил от пандемията, а това отваря нови пазарни ниши, показва проучване

16:46 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шест от десет потребители в света все по-целенасочено търсят храни и напитки, които да подкрепят имунитета им. Това показват данни от изследване на агенцията за пазарни проучвания Innova Market Insights проведено през 2020 г.

Според информацията всеки трети признава, че през миналата година опасенията за състоянието на имунната му система се засилват в сравнение с 2019 г. Според анализаторите 54% от потребителите твърдят, че са отделили време да се образоват относно хранителни съставки и процедури, които биха могли да засилят имунитета в обстановката на COVID-19.

Според компанията през последната година думата „имунитет“ държи първенство в класациите на търсене по ключова дума в мрежата, а една от водещите тенденции за 2021 г. може да се обобщи с израза „на вълната на имунитета“.

Трендът не се очертава да отшуми скоро и е недвусмислен: силният имунитет и доброто общо здраве заемат трайно първо място в мотивацията на потребителите в средата на засилена тревога и строги ограничения заради COVID-19, коментират от компанията. 

„Тревожността, породена от пандемията от COVID-19, кара потребителите да поставят силния имунитет в центъра на своите приоритети“, посочва Лу Ан Уилямс, директор на подразделението Global Insights в Innova, цитирана в прессъобщение. „Средствата и продуктите за повишаване на имунитета ще играят важна роля през следващата година“, отчита още тя.

Според проучването потребителят оценява полезните за имунитета храни, напитки и навици по наличието  на естествено високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Налице е и нарастващ интерес към растителните съставки както в храните, така и в напитките.

Сред важните предпоставки за силата на имунитета традиционно са посочени и спокойният сън и добрата физическа форма.

Както може да се очаква, производителите с готовност отговарят на засиленото търсене, като лансират голям брой нови продукти, свързани с имунната защита на организма (т.нар. функционални храни и напитки). При пускането на нови продукти в световен мащаб делът на храни и напитки с функция в подкрепа на имунитета нараства на 1,65% през първите десет месеца на 2020 г. спрямо само 1% пет години по-рано. Сред тях присъстват продукти за бебета и малки деца (напр. бебешки млека), за активно спортуващи, както и масови продукти (напр. функционални води с натурална минерална вода, кисело мляко, ферментирали напитки).

От Innova Market Insights обобщават, че трендът към здравословния начин на живот и хранене се е ускорил от пандемията, но ще се настани трайно в ежедневието ни като потребителски навици и търсене, а това съвсем естествено отваря нови пазарни ниши и огромно поле за иновации в продукти и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още