Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителски организации искат по-добра защита от акриламида в храните

Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения

Потребителски организации искат по-добра защита от акриламида в храните

Снимка: Pixabay

Потребителски организации настояват за по-добра защита от съдържащото се в храните съединение акриламид. Това съобщи българската Асоциация „Активни потребители“, като цитира информация от Европейската асоциация на потребителите.

Десет организации са изследвали проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид, вещество, за което се предполага че може да е канцероген. Това са чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други. 

Още по темата

Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Тези сведения са обезпокоителни, защото деца под тригодишна възраст често консумират такива продукти.

13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове – 7,7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6,3%.

Европейската асоциация на потребителите (БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за зеленчуковите чипсове. Макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Какво е акриламид?

Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C. Той се образува при реакцията между свободни захари (например фруктоза) и аминокиселината аспаргин. Изследванията показват, че акриламидът  причинява ракови образувания при животните.

Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти. Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламидаът индуцира болести на нервната система.

През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.
  
Потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето картофи на температура над 175 °C, или когато препичат филийката си хляб.

Акриламидът се регулира в ЕС от април 2018 г. Производителите на храни, веригите за бързо хранене и ресторантите трябва да гарантират, че нивата на акриламид в техните продукти остават под показателите, определени от закона.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Телекомуникационен магнат придобива Sotheby's в сделка за 3,7 млрд. долара