IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prada разочарова след слабото търсене в Европа и Азия

Търсенето на пазара на луксозни стоки се е забавило поради икономическата ситуация в Европа и свитата активност в Китай

09:36 | 03.04.14 г.
<p>
	Магазинът на Prada на&nbsp;Пето авеню в Ню Йорк.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазинът на Prada на Пето авеню в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Базираната в италианския град Милано компания за луксозни стоки и аксесоари Prada отчете по-слаб от прогнозираното растеж на печалбата за 2013 г., съобщава WBP Online. Песимистичният резултат дойде на фона на забавянето на търсенето на луксозни стоки в Европа и Азия.

Годишната печалба на на Prada се покачи с едва 0,3% до 627,8 млн. евро. Пазарните очаквания бяха за по-силен ръст до 673,58 млрд. евро.

Данните за приходите съвпаднаха с предварителните нагласи, показвайки ръст от 8,8 на сто до 3,59 млрд. евро. Повишенията бяха най-силни в Азиатско-тихоокеанския регион и Европа, достигайки съответно 11,4% и 5 на сто.

От компанията посочиха, че потребителското търсене на пазара на луксозни стоки се е забавило поради икономическата ситуация в Европа и свитата активност в Китай.

В близкото бъдеще Prada ще опитва да стане по-конкурентоспособна, което ще ѝ помогне да разшири с двуцифрен процент приходите си в рамките на следващите 12 месеца. За целта модният производител обяви плановете си да отвори 80 нови магазина през тази година.

Освен с популярните си луксозни чанти, Prada е известна и с обувките, парфюмите и часовниците си, които се радват на силно търсене навсякъде по света.

Италианската модна компания е част от състава на хонконгския бенчмарк Hang Seng. Акциите на дружеството приключиха търговия в сряда със спад от 1,98% до 61,75 хонконгски долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още