IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемач в строителния сектор е най-богатият китаец

Състоянието на Хуей Ка Ян е нараснало с 32 милиарда долара за изминалата година, сочи класация на Forbes

12:39 | 16.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хуей Ка Ян.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Хуей Ка Ян. Снимка: Архив Ройтерс

Хуей Ка Ян, собственик на компания за строително предприемачество със значителен дълг, е най-богатият китаец според класацията на милиардерите на сп. Forbes, информира ДПА.

Състоянието на Хуей Ка Ян е нараснало с 32 милиарда долара за изминалата година благодарение на скока от 469 процента на цените на акциите на листваната му компания China Evergrande Group. Печалбата на строителната група е нараснала 9 пъти през първото полугодие.

Компанията от Гуанджоу обаче привлече внимание с огромните си дългове, точно когато китайското правителство се опитва да ограничи дълговете в частния сектор, които заплашват да спънат икономиката.

Общото състояние на Хуей Ка Ян тази година възлиза на 42,5 милиарда долара - богатство, което никога не е било достигано в Китай.

Друг магнат от строителния сектор, Ванда Ван Цзянли, е минал от челната позиция на четвърто място със състояние, възлизащо на 25,2 милиарда долара, след като корпорацияta му Dalian Wanda премина през сериозно преструктуриране тази година.

Над него са двама от собствениците на китайските гиганти в интернет сектора - "Пони" Ма Хуатън Тенсент, собственик на Tencent Holdings, с богатство от 39 милиарда долара и Джак Ма, собственик на компанията за онлайн търговия Alibaba, с богатство на стойност 38,6 милиарда долара.

Както и Джак Ма, петият по богатство китаец Ван Вей също е натрупал състоянието си в сектора на търговията. Ван Вей е основател на компанията за доставки на пратки SF Express, известна като китайския FedEx, като богатството му се оценява на 22,3 милиарда долара.

Сред първите десетима китайски богаташи има само една жена. Това е Ян Хуейян, която е мажоритарен собственик в инвестиращата в строителство компания Country Garden Holdings. Тя е на шесто място с богатство от 20,7 милиарда долара. 

Общото богатство на 400-те най-богати китайци (включително семейства) е скочило до 1,2 трилиона долара до към края на октомври, което е растеж с 26 процента спрямо година по-рано, изпреварвайки значително растежа на композитния индекс на шанхайската борса, който е 13 на сто, отбелязва на сайта си Forbes.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още