IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. круиз пасажерите се увеличават до 26 милиона

Догодина се очаква ръст с над 1 милиона пътници

11:29 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2017 година круиз индустрията отбеляза нови рекорди - пасажерите се доближават до рекордните 26 милиона, като за 2018 г. също се очаква сериозен ръст. Предвижданията на Международната асоциация на круиз линиите е те да са с още 1,1 милиона повече, съобщават от Българското Круиз Общество.

Корабостроителниците са с осигурени договори за нови „царства на забавленията“ за следващите 10 години и на практика не могат да задоволят търсенето от страна на инвеститорите, в лицето на круиз линиите. Това вече се разглежда като пречка пред развитието на сектора. Вече са налице поръчки за нови 90 круизни кораба на обща стойност почти 59 милиарда долара. 

В круиз индустрията няма официална категоризация на корабите. В голяма част от случаите звездите за даден кораб могат сериозно да подведат потенциалните гости. Затова е по-добре човек да бъде информиран какво по-точно стои зад всеки бранд на круиз линия.

Българското Круиз Общество предоставя резюме на популярните круиз линии.

Икономичен (бюджетен) сегмент

Ниски цени за кратки маршрути, в по-голямата си част на стари кораби от миналия век. Кухнята е нездравословна, с преобладаващи полуфабрикати. Забавленията и цялостното преживяване на борда не са от тези, които оставят трайни спомени - Celestyal, Cruises AIDA, Pullmantur

Стандартен (масов) сегмент

В по-голямата си част нови, големи и модерни кораби. Много млади семейства с деца на борда. По време на ученическите ваканции обаче глъчката, шумотевицата и ваканционното оживление на някои кораби могат да се превърнат в предизвикателство за част от пасажерите. Забавления, музика, представления и богата анимационна програма на световно ниво. Преобладащи 7-дневни повтарящи се маршрути в целия сезон, обхващащи големите индустриални центрове с летища. По-добрата храна, напитки и обслужване е в специализираните ресторанти, барове и заведения на борда, които са срещу допълнително заплащане - Royal Caribbean, Princess, MSC, Costa, NCL.

Първокласен сегмент

Съвременни елегантни кораби, отразяващи богати морски традиции и изискан лукс.  Интериор изпълнен с произведения на изкуството с музейно качество за милиони долари. Преобладаващи са по-дълги от едноседмичните маршрути. Гурме кухня със скъпи храни и напитки и професионално обслужване, неотстъпващо на най-добрите на сушата! Атмосфера за спокойни, улегнали и образовани пасажери. Много по-малко деца на борда, но с налични и функциониращи клубове за деца за всички възрастови групи до 18 г. Първокласни забавления и брегови екскурзии, съобразени с преобладаващата аудитория пасажери. Елегантен начин на обличане, някои от вечерите са официални (коктейлни рокли за жените и костюми за мъжете) - Holland America, Celebrity

Круиз индустрията има и луксозен и ултра-лукс сегменти, с около десетина по-значими компании. Цените започват от около 300 евро на пасажер на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още