IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Sainsbury's се свиват по-слабо от очакванията

Търговецът смъкна цените за постоянно с цел да спре отлива на клиенти към по-евтини конкурентни магазини

12:45 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Продажбите на британската верига супермаркети Sainsbury's през първото тримесечие намаляват с по-малко от прогнозите на анализаторите, след като търговецът смъкна цените за постоянно с цел да спре отлива на клиенти към по-евтини конкурентни магазини.

Изключвайки горивата, продажбите на магазините паднаха с 0,8% през 12-те седмици, приключили на 4 юни, обяви базираната в Лондон верига. Това е значително по-добро представяне в сравнение с прогнозите на 14 анализатори, които очакваха спад на продажбите от 1,7%. Продажбите на облекло нарастват с почти 5 на сто.

Въпреки това, изчисленията на Bloomberg показват, че за последните десет тримесечия продажбите на Sainsbury's са нараснали само веднъж  - през последните три месеца на 2015 г.

Графика: Блумбърг

За да се справят с нарастващата популярност на веригите Aldi и Lidl, предлагащи по-евтини стоки, Sainsbury и неговите основни конкуренти опростиха ценообразуването, постепенно премахвайки някои промоции в замяна на по-ниски цени на ежедневни стоки като пилешко, яйца и сирене. 

Всички вериги супермаркети в кралството страдат заради веригите, предлагащи евтини стоки, които продължават да печелят клиенти и да отварят нови магазини.

„Направихме стабилно начало на годината“, заяви изпълнителният директор на Sainsbury Майк Коуп. „Пазарните условия продължават да са предизвикателни, тъй като дефлацията в цените на храните продължава да влияе на нашите продажби“, обясни той.

Веригата супермаркети обяви, че клиентите, възползващи се от промоции, намаляват през тримесечието – до 23% в сравнение с 30% година по-рано. Търговецът възнамерява да преустанови от август голяма част от промоциите от типа „ купуваш едно, получаваш още едно безплатно“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още