IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от 10-те най-касови филма в историята надминаха 18 млрд. долара

В списъка с най-печелившите филми доминират заглавия на Disney

13:09 | 25.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

През годините филмовата индустрия стана свидетел на редица промени в производството и маркетинга, които до голяма степен допринесоха за значителни приходи. В резултат на това няколко заглавия се открояват с големите си приходи в глобален план.

Данни, представени от Buy Shares, показват, че приходите от най-касовите филми в историята са достигнали 18,5 млрд. долара към декември 2020 г. Данните обхващат филми, пуснати след 1915 г.

"Отмъстителите: Краят", пуснат по кината през 2019 г., е филмът с най-много приходи - близо 2,8 млрд. долара. На второ и трето място се нареждат "Аватар" (2009 г.) и "Титаник" (1997 г.) със съответно 2,78 млрд. долара и 2,18 млрд. долара. "Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда" (2015 г., 2,06 млрд. долара) и "Отмъстителите: Война без край" (2018 г., 2,04 млрд. долара) допълват топ 5. "Капитан Америка" от 2016 г. се нарежда на десетото място с 1,15 млрд. долара.

 

Данните за филмите преди 1975 г. се основават на приходи от касите, а не от такси за наем, плащани от дистрибутори и киносалони.

Заглавия на Disney доминират в списъка с най-касови филми. Компанията се възползва от световната си популярност, за да пусне някои от най-добрите филми в международния боксофис, особено през последното десетилетие.

Филмовите франчайзи също доминират в списъка, носейки изгодна финансова възможност за създателите. Обикновено филмовите франчайзи генерират милиарди долари от касови приходи и с милиарди повече от продажбата на стоки.

Забележително е, че когато един франчайз постигне финансов успех, той е от полза за създателите му с десетилетия. В този случай супергеройската поредица на Disney "Киновселената на Марвел" се очертава като най-доходоносния филмов франчайз. Освен "Отмъстителите: Краят", който оглавява списъка с най-касови филми в историята, в топ 10 попадат общо четири филма, базирани на комиксите за "Отмъстителите".

Подобно на много други сектори, през 2020 г. имаше голям спад на приходите от филми заради пандемията от коронавируса. Хиляди киносалони бяха затворени в световен мащаб след налагането на мерки за ограничаване на разпространението на вируса. В резултат на това големи холивудски продукции бяха отложени, а други филми, предвидени за пускане по кината, бяха отменени и вместо това бяха пуснати чрез онлайн стрийминг услуги. Към този момент не е ясно какво ще бъде пълното въздействие на пандемията върху киносалоните.

Като цяло филмовата индустрия се променя и продажбите на билети сами по себе си не са основният фактор за генериране на приходи. Голямо влияние оказва и продажбата на мърчандайзинг, стриймингът на видео, продажбите в чужбина и други канали за разпространение, които помагат на режисьорите, продуцентите и студията да печелят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още