IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари слага неохотен край на кралската си роля в търсене на по-спокоен живот

Решението не беше лесно, сподели шестият в реда за наследяване на трона пред аудитория в Африка

22:31 | 20.01.20 г. 1
<p>
	Принц Хари със съпругата си Меган и сина им Арчи.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Принц Хари със съпругата си Меган и сина им Арчи. Снимка: EPA/БГНЕС

Британският принц Хари изрази тъгата си, че е бил принуден да се откаже от кралските си задължения след споразумение с кралица Елизабет Втора и високопоставени представители на Уиндзор. Той заяви, че нямал друг избор, ако двамата със съпругата му Меган искали да имат независимо бъдеще, предава Ройтерс. 

В събота Бъкингамският дворец и кралицата обявиха, че Хари и Меган вече няма да бъдат работещи членове на британската монархия, няма да използват титлите си „кралски височества“ и ще се издържат сами. Споразумението им даде свободата да изградят „прогресивна нова роля“.

То сложи край на кризата, предизвикана от съобщението на двойката по-рано този месец, че иска да намали официалните си ангажименти и да прекарва повече време в Канада и САЩ, като в същото време остане активен член на кралското семейство.

В изказване пред благотворителната организация Sentebale в неделя видимо разстроеният Хари заяви, че крайният резултат не бил това, което той и американската му съпруга и бивша актриса са искали.

“Надявахме се да продължим да служим на кралицата, Общността на нациите и на моите военни асоциации без държавно финансиране. За съжаление това беше невъзможно“, заяви принцът, който е шести в реда за наследяване на трона.

„Приемам това, знаейки, че то няма да промени това, което съм и степента ми на ангажираност. Но се надявам, че ви помага да разберете какво се е случило, че ще се оттегля от всичко, което съм познавал някога, за да направя крачка напред към, надявам се, по-спокоен живот“, сподели принц Хари.

Въз основа на споразумението той ще остане принц, а двойката ще запази титлите си херцог и херцогиня на Съсекс, след като започне новия си живот между Великобритания и Северна Америка, където ще прекарва по-голямата част от времето си. Но те няма да участват в бъдещи церемониални събития или кралски обиколки.

Без избор

„Много съм натъжен, че се стигна дотук“, заяви Хари. Той допълни, че решението за оттеглянето му е дошло след месеци на разговори и не е взето лесно. Принцът допълни, че двамата с Меган не бягат. „В действителност нямаше друг избор“, посочи Хари.

Той заяви пред аудиторията на благотворителната организация, помагаща на деца със СПИН в Африка, на която е съосновател, че искал да чуят истината от него, „не като принц или херцог, а като Хари, същия човек, когото много от вас гледаха как израства през последните 35 години, но с по-ясна гледна точка“.

„Великобритания е моят дом и място, което обичам. Това никога няма да се промени“, посочи Хари.

Плановете на двойката за независимост, обявени след дълга почивка по Коледа в Канада, са изненадали останалите членове на кралското семейство и са наранили и разочаровали други високопоставени кралски особи, разкриват запознати източници.

Но в телевизионно интервю през октомври м. г. двамата споделиха, че се измъчват от огромното медийно внимание. Двойката заведе дело срещу вестник, който публикувал писмо, изпратено от Меган до баща й Томас Маркъл.

Хари заяви, че съпругата му била подложена на „тормоз“ от някои таблоиди по подобие на майка му принцеса Даяна, която загина в автомобилна катастрофа, докато опитваше да избяга от папараци.

„Когато загубих майка си преди 23 години, вие ме взехте под крилото си. Вие се грижехте за мен толкова дълго, но медиите са мощна сила и се надявам, че един ден колективната ни подкрепа един за друг може да е по-мощна“, отбеляза Хари.

Бъкингамският дворец съобщи, че двойката вече няма да получава държавни пари и ще върне парите за преустройството на вилата й в Уиндзор, което според официални данни е възлязло на 2,4 млн. паунда (3,1 млн. долара).

Но някои подробности, като бъдещата им охрана и дали двойката може да продължи да използва титлата „херцози на Съсекс“ за уебсайта и брандинга си, все още не са финализирани или публично оповестени.

В момента Меган е в Канада с малкия им син Арчи, а Хари се очаква да се върне при тях скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 4 години
Умна жена! Не иска да свърши като Даяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още