IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с Boeing 737 Max бавят плановете за растеж на пътниците на Ryanair

Нискотарифната авиокомпания не очаква да постигне целта си от 200 млн. пътници годишно до март 2024 г.

20:03 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Ryanair повиши настроението на инвеститорите, като се върна към печалба през третото тримесечие, но предупреди, че целта й да превозва 200 млн. пътници годишно може да не бъде постигната през идните две години поради приземяването на самолетите от модела 737 Max на Boeing.

Акциите на най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа поскъпнаха с близо 6% в понеделник след обявяването на резултатите. Ryanair отчете печалба след данъци в размер на 88 млн. евро (97,63 млн. долара) за трите месеца до 31 декември след загуба от 66 млн.евро  година по-рано, съобщава Ройтерс.

Средните цени на билетите са нараснали с 9%, а приходите от допълнителни екстри като предварително резервирани места са се увеличили с 21%. Анализаторът от компанията Goodbody Марк Симпсън определи резултатите като „звездни“ и заяви, че очаква положителната инерция в приходите от пътник да се запази и през лятото.

Изпълнителният директор Майкъл О’Лири обаче прогнозира, че доставките на Boeing 737 Max в крайна сметка може да се забавят до две години, което означава, че Ryanair няма да може да постигне целта си от 200 млн. пътници годишно до март 2024 г.

Ryanair е един от най-големите клиенти на приземения самолет с  поръчка от  210 самолета. Целта е 55 от тях да летят до лятото на 2021 г. (година по-късно от първоначално планираното) и всяка от следващите три години да се добавят по още 50 самолета.

Миналия месец Boeing заяви, че не очаква Max, който беше приземен през март 2019 г. след две катастрофи, при които загинаха 346 пътници и екипаж, да се върне в експлоатация до средата на 2020 г.

Ryanair, който не приема доставки през пиковия си летен сезон между юни и август, съобщи в понеделник, че не очаква да получи първите самолети Max до септември или октомври.

Това прави максимум осем самолета на месец или около 50 доставки годишно, каза О'Лири.

Попитан дали има някакъв риск за плановете на компанията относно 55-те самолета Мax, които ще летят до следващото лято, главният финансов директор Нийл Сорахан каза пред Ройтерс: „Не вярвам, но и преди сме били  разочаровани“.

През януари Ryanair повиши прогнозата си за печалба, позовавайки се на по-добри от очакваното резултати по време на празничния сезон, тъй като намаленият капацитет в Европа даде тласък на цените.

В понеделник от компанията повториха тази прогноза, като заявиха, че очакват печалбата след данъци за годината до 31 март да бъде по средата на диапазона между 950 млн. евро и 1,05 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още