IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Christie's се свиха с 28% през първото полугодие

Аукционната къща отдава това на по-малкия брой топ произведения, предложени на търговете ѝ

11:06 | 20.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Продажбите на Christie’s на произведения на изкуството и на предмети с колекционерска стойност са се свили с 28% през първата половина на годината, като доставките на топ произведения са намалели на фона на случващото се на финансовите пазари и несигурността около вота на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Приходите от продажби на базираната в Лондон Christie’s, най-голямата аукционна къща в света на изкуството, са се свили до 2,1 млрд. паунда (3 млрд. долара) от 2,9 млрд. паунда година по-рано, обяви компанията в официално изявление в сряда. Най-скъпата творба, продадена през периода, е картина на Жан-Мишел Баския, която през май достигна цена от 57,3 млн. долара. По време на продажбите през май 2015 г. творбата на Пабло Пикасо „Les Femmes d’Alger (Version ‘O’) беше продадена за 179,4 млн. долара, а бронзова скулптура на Алберто Джакомети – за 141,3 млн. долара.

През първите пет месеца на тази година общо 29 лота са продадени за повече от 5 млн. паунда от Christie’s, което е под резултата от миналата година – 47.

"Наистина са липсвали големи шедьоври за над 20 млн. паунда в рамките на търговете през първата половина на 2016 г.“, коментира Стивън Брукс, заместник-главен изпълнителен директор. По думите му всеки път, в който са били предлагани подобни шедьоври, колекционерите на момента са се появявали „на тълпи“.

Приходите от продажби на търгове са достигнали 1,7 млрд. паунда, докато двете най-големи категории на Christie’s за последните две години отбелязаха рязък спад. Доминиращият сегмент на следвоенно и съвременно изкуство достигна 547 млн. паунда, което е с 41% по-малко спрямо година по-рано. Импресионистичното и модерно изкуство пък постига продажби за 412,8 млн. паунда, или с 47% по-малко от предходната година.

Онлайн оптимизъм

По думите на Брукс все пак има причина за позитивизъм заради големия ръст на онлайн продажбите и силното участие на международни колекционери.

Продажбите на подразделението за онлайн търговия почти са се удвоили до 19,4 млн. паунда. Компанията отчита 36% увеличение на новите купувачи, които са придобили произведения в диапазона 1-5 млн. паунда, който е смятан за „основен пазар“.

Продажбите на луксозни стоки, включително на бижута, са се увеличили с 16% до 286,4 млн. паунда. Най-скъпият лот през периода е синият 14,62-каратов диамант Oppenheimer Blue, който беше продаден в Женева за 57,5 млн. долара.

Първото полугодие се оказа период, в който резултатите от търговете на Christie’s се колебаеха между рекордни върхове и спадове. Аукционът на импресионистично и модерно изкуство в Лондон на 22 юни, вечерта на историческия вот за Brexit, събра 25,6 млн. паунда – най-малката сума за вечерна продажба в категорията от повече от десетилетие. През следващата седмица американските и азиатските колекционери се възползваха от слабия паунд.

Christie’s не разкрива своите печалби или загуби. Sotheby’s, нейният най-голям конкурент, който ще обяви резултатите за второто си тримесечие през следващия месец, твърди, че продажбите му на търгове през полугодието възлизат на 2,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още