IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на крафт бира са паднали с 30-40% заради пандемията

По време на европейското първенство ще организираме бирени фестивали, съобщи председателят на Асоциацията на независимите пивовари в България

18:05 | 11.06.21 г.
Продажбите на крафт бира са паднали с 30-40% заради пандемията

„Подготовката за силен бирен пазар започва много по-отдавна от старта на Европейското първенство по футбол с увеличаване на производството“, каза още той.

Михаил Дурчев съобщи, че тази година няма да има промяна в производството на крафт бира.

„Няма да има промяна и във вкуса, който се предлага, тъй като пивоварите са категорични, че ще заложат на традиционното производство – светлите стилове, по-силно охмелени, тъмните бири. Дружествата, които произвеждат крафт бира в България, са 20. По време на пандемията никое от тях не затвори врати и успяха да оцелеят в тези трудни икономически условия“, обясни председателят на Асоциацията на независимите пивовари в България.

Той потвърди, че бизнесът е минал през много сътресения, но „с едно разумно боравене на финанси успяхме всички дружно да се справим“.

Дурчев е на мнение, че в световен мащаб ефектите, които бяха предизвикани от пандемията върху крафт бирата, са били сериозни.

Той коментира и темата за годишното потребление на крафт бира в България, като посочи, че тя е "приблизително  процент от общото потребление на бира“.

Според него доста от големите вериги са по-отворени към крафт бирата.

„Държавите в световен мащаб, които проявяват най-голям интерес към крафт бирата, са САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Швеция и много други. Хубавото е, че е достига и до Източна Европа“, посочи Дурчев.

Председателят на Асоциацията на независимите пивовари в България съобщи, че около европейското първенство компаниите за бира ще организират бирени фестивали.

„Тези фестивали ще се състоят в София, тъй като там е и най-развитият ни пазар за крафт бира в страната“, допълни още той.

Кои държави имат най-голямо производство на крафт бирата? Какви са прогнозите на Михаил Дурчев за финала на Европейското първенство по футбол?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още