IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на празнични дрехи накараха Next да повиши прогнозата си

Влиянието на омикрон варианта върху сектора за продажби на дрехи е "преувеличено", твърди лидерът на компанията

12:10 | 06.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската модна верига Next повиши прогнозата си за печалбата си за пети пореден път, тъй като преодоля ръста на броя на заразените с омикрон варианта през коледния сезон на пазаруване благодарение на търсенето на парти рокли и официални дрехи, предава Bloomberg.

Компанията, която има стотици магазини във Великобритания, очаква 822 млн. паунда (1,1 млрд. долара) печалба за настоящата фискална година спрямо по-ранна прогноза за 800 млн. паунда. Освен това Next обяви друг специален дивидент.

Търговецът на дребно предупреди за несигурности в резултат на пандемията и ускоряващата се инфлация, като цените, на които продава стоките си, вероятно ще се повишат с около 6% през втората половина на годината. Цената на акциите ѝ спадна с около 1% в началото на търговията в Лондон.

Главният изпълнителен директор на Next Саймън Уълфсън заяви, че икономическото влияние на омикрон варианта на Covid-19 върху сектора за облекло „определено е преувеличено“ и продажбите ще останат стабилни до Коледа.

Празнични дрехи

Решението на британското правителство да позволи на домакинствата да се събират по Коледа и Нова година, въпреки че предупреждаваше хората да правят по-малки събирания и да общуват с повишено внимание, помогна на продажбите на Next на официално облекло.

„Ще се облечете добре за коледен обяд, независимо дали на него има 6 или 16 души“, коментира Уълфсън пред Bloomberg.

Next наблюдава близо 13% ръст на продажбите на пълни цени през тази фискална година, спрямо по-ранна прогноза за 10%. Освен това очаква силна година, с 860 млн. паунда печалба преди данъци и 7% ръст на продажбите без намаления.

Next възнамерява да върне 205 млн. паунда на акционерите си чрез дивидент от 150 пенса на акция. За сравнение през септември направи плащане по 110 пенса на акция.

Уълфсън твърди, че макар омикрон вариантът да не е засегнал продажбите, той е причина за отсъствие на служители в магазините и складовете, тъй като работниците се изолират заради Covid.

“Отсъствието определено е факт в момента и нивата на заболяемост са по-високи, отколкото нормално бихме очаквали за това време на годината“, посочва той. „Не е нещо, за което съм прекалено притеснен в момента“.

Уълфсън твърди, че Next трябва да се справя с редица нарастващи разходи, включително инфлация на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още