IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите в Северна Америка подкрепиха резултатите на Nike

Компанията заяви, че се чувства по-уверена по отношение на облекчаването на проблемите с веригите на доставка през следващата ѝ фискална година

12:35 | 21.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компанията за спортни стоки Nike задмина оценките си за приходите и печалбата за тримесечието в понеделник, подкрепена от силното търсене на спортните ѝ обувки и облекла в Северна Америка. Тя заяви, че се чувства по-уверена по отношение на облекчаването на проблемите с веригите на доставка през следващата ѝ фискална година, предава Ройтерс.

Акциите на компанията поскъпнаха с 3,7% по време на разширената търговия в понеделник.

Продажбите за второто фискално тримесечие в Северна Америка – най-големият пазар на Nike, са скочили с 12% на годишна база, след като възстановяването на икономиката и ваксините дадоха на хората увереността да се завърнат към магазините и да си купят маратонки за бягане и туризъм.

“Nike се справя добре с това да натрупа възможно най-много инвентар. В дългосрочен план не виждам инерцията да напусне компанията, тъй като продуктите са силно желани от потребителите“, казва Джесика Рамирез, анализатор на търговията на дребно в Jane Hali & Associates.

Производителят на спортни стоки заяви, че директно насоченият към потребителите бизнес е отбелязал рекордни продажби на Черния петък в Северна Америка въпреки ограниченията в доставките преди празничния сезон, дължащи се на няколкомесечните затваряния на заводи във Виетнам, където се произвеждат половината маратонки на Nike.

Тези проблеми с доставките и новите блокади заради Covid-19 обаче са довели до спад от 20% на приходите на Nike в Китай през второто тримесечие на годишна база.

Nike заяви, че седмичното производство на спортни обувки и облекло е на около 80% от обема преди затварянето на сега напълно функциониращите заводи във Виетнам.

Затварянията накараха Nike да спре производството на почти 130 млн. бройки, заяви главният финансов директор Мат Френд.

Приходите като цяло са се покачили с 1% на годишна база до 11,36 млрд. долара през второто тримесечие, задминавайки прогнозите за 11,25 млрд. долара, сочат данни от Refinitiv. Компанията очаква ръст между 1 и 3% на приходите за третото тримесечие спрямо оценки за 2,5%.

Печалбата на Nike от 83 цента на акция задмина прогнозите за 63 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още