IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Профон" ще плати авансово на членовете си, за да ги подкрепи в момент на криза

Музикалният бизнес е "тотално парализиран", а представителите му са без доходи в момента, твърдят от дружеството

21:51 | 27.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: ПРОФОН</em></p>

Снимка: ПРОФОН

Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката „Профон“ обяви, че е подготвило план, с който да подпомогне артисти и продуценти в момент, в който музикалната индустрия е силно засегната от пандемията от коронавируса.

За целта „Профон“ ще даде шест месеца по-рано част от сумите на артист-изпълнителите и родуцентите за използването на репертоара им в секторите медии, препредаване и публично изпълнение.

Авансовото изплащане ще започне от 13 април, а в сайта на дружеството са описани подробностите за механизма, по който ще се случи това.

Според съобщение, изпратено до медиите, решението е взето от Управителния съвет и е свързано с удара, който творческият сектор понася в момента.

Според „Профон“ в момента музикалният бизнес е „тотално парализиран“, а хората от индустрията са без приходи, тъй като са спрени всички концерти, затворени са магазините, подаващи музика, спрян е и звукозаписният процес, както и снимките на видеа. Всичко това е свързано с мерките, които правителството взе на 13 март след обявяването на извънредно положение в страната. Вчера мерките, включващи максимално ограничаване на социалните контакти, бяха удължени до края на извънредното положение – 13 април.

„Изплащането на възнагражденията за предходната година по устав и по закон се прави през септември, ние обаче ясно си даваме сметка, че средствата, които събираме и разпределяме могат да се окажат ключови за оцеляването на много изпълнители и музикални компании“, коментира изпълнителният директор на „Профон“ София Щервева.

Музикалната индустрия в глобален мащаб страда сериозно от ситуацията около Covid-19. Редица фестивали бяха отменени, включително емблематичния британски фестивал Glastonbury. Друго мащабно музикално събитие – Coachella в Съединените щати, беше отложено за по-късно тази година и планът е да се случи през октомври.

Междувременно големи и малки концерти бяха отменени в България и чужбина заради засилващите се мерки на правителствата, които се опитват да ограничат разпространението на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още