IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозната печалба на Next оспорва мрачните перспективи за търговията на дребно

Британската марка публикува оптимизирана прогноза и добри резултати през празничния сезон

16:15 | 03.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Модният търговец на дребно Next публикува по-добри от очакваното резултати за продажбите по време на празниците и прогнозира увеличение на фискалната печалба през 2021 г., съобщава Bloomberg.

Печалбата преди облагане с данъци ще нарасне с 1% до 734 млн. паунда (963 млн. долара) през годината до януари 2021 г., според новата прогноза на компанията, публикувана в петък. Продажбите през допълнителната седмица на високосната 2020 г. може да генерират още приходи според компанията.

Оптимизираната прогноза и силният коледен сезон на търговеца могат да предложат комфорт на инвеститорите. Докладът „ще дойде като облекчение за широкия сектор, като ще даде положителен импулс на цената на акциите на Next“, казва Адам Томлинсън, анализатор на Liberum Capital.

Продажбите за четвъртото тримесечие нараснаха с 5,2% спрямо година по-рано, изпреварвайки вътрешната прогноза на компанията. Онлайн подразделението на Next ръководи бизнеса, като тримесечните продажби в интернет нараснаха с 15%. Продажбите на основните магазини продължиха да се свиват, но с по-бавни темпове, отколкото година по-рано.

"Докато Коледа беше по-добра от очакваната, условията в търговията на дребно все още са трудни", заяви в интервю изпълнителният директор Саймън Волфсън. "Потребителите отдават приоритет на разходите за преживявания, а не за купуване на неща“, каза още той.

Springboard, доставчик на данни за търговията на дребно, заяви, че броят на хората, които влизат в магазини в деня след Коледа, известен като Boxing Day, е паднал с 8,6% в сравнение с година по-рано на фона на неблагоприятните климатични условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още