IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Програмираното остаряване" на технологиите не е от вчера

Някои производители са заподозрени, че ускоряват обновяването на продуктите си, като програмират преждевременно края на живота им

16:54 | 02.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Програмираното остаряване на някои стоки, независимо дали са найлонови чорапи, телефони или принтери, е повод за дебати от много години, пише AFP.

Понятието "програмирано остаряване" се ражда през 1932 година в разгара на икономическата криза в Съединените щати, когато строителният предприемач Бърнард Лъндън се застъпва за съвсем законно налаганото остаряване на потребителските стоки, за да се стимулират промишлеността и растежът.

Днес някои производители са заподозрени, че ускоряват обновяването на продуктите си, като програмират преждевременно края на техния живот или като правят по-ниско качеството на някои от компонентите им. А това предизвиква разхищение и трупане на отпадъци.

Някои експерти обаче изтъкват, че никакви научни данни не доказват съществуването на такива промишлени стратегии.

В доклад на френската Агенция за околна среда и управление на енергията през юни беше установено, че потребителите се обявяват против "програмираното остаряване", но подменят своите все още работещи мобилни телефони, без да изпитват угризения.

В Германия проучване на университета в Бон от 2003 г. съвместно с Федералната агенция по околна среда, обхванало десетина домакински електроуреда (телевизори, електрически кани, аспиратори) не успя да докаже съществуването на "умишлена стратегия" за овехтяване.

Показателни примери

Някои мастилено-струйни принтери са критикувани заради чипове, които ограничават функционирането им след известен брой разпечатки и карат потребителя да подменя тонера при положение, че в него има още мастило.

В четвъртък парижка прокуратура обяви за първи път във Франция разследване за "програмирано остаряване" и "измама" срещу японския производител Epson.

Преди Коледа американският технологичен гигант Apple призна, че умишлено забавя работата на старите си модели iPhone с цел да продължи живота на тези смартфони.

Признанието му предизвика съдебни искове в САЩ и Израел, както и жалба пред парижката прокуратура, подадена от асоциацията Спор на програмираното остаряване (Hop).

Apple се извини в четвъртък, че е забавял устройствата си и посочи, че ще намали цената за подмяна на батериите за iPhone 6 и ще въведе функция, позволяваща да се контролира по-добре състоянието им.

Подобен е случаят с найлоновите чорапи: за да намали здравината на продаваните през 1940-те години чорапи, много по-слаби от предишните копринени модели, американският производител Dupont променил оригиналната формула за найлоновия чорап.

А през 1925 г. "Картелът на Феб", обединяващ основните производители на електрически крушки в света, налага един вид продължителност на живота на волфрамовата нишка до не повече от 1000 часа.

Франция на теория от лятото на 2015 г. предвижда санкции за "програмираното остаряване", а именно всякакви техники чрез които производителят цели умишлено да намали продължителността на живота на дадена стока, за да предизвика купуване на нови.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
Стефчо
преди 6 години
батериите за телефоните какво са ? програмирани за изхвърляне след 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Jekata
преди 6 години
За принтерите си е факт. Слагаш хартийка с черен маркер връз нея и тиксо. Печата до откат. Имаше един филм из тубата - Купи-Хвърли-Продай. За това точно иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още