IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на куклите „Барби“ може да бъде продаден на инвестиционен фонд

Според информация на WSJ Mattel води начални преговори с фирми, сред които са Apollo Global Management Inc. и L Catterton

12:28 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският производител на легендарните кукли „Барби“ Mattel Inc. е провел разговори с фондове за частни инвестиции за потенциална продажба, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници. Ходът се случва само няколко месеца, след като известната компания за играчки обяви, че е приключила с корпоративното си преструктуриране.

Mattel е провела неофициални разговори с редица фирми, сред които Apollo Global Management Inc. и L Catterton, казват източниците. Разговорите са на ранен етап и може да не доведат до сделка.

Ако има такава, тя ще бъде значителна. Пазарната капитализация на Mattel е около 8 млрд. долара при затварянето на пазара във вторник. Сделката би увеличила и поредицата от големи изкупувания с ливъридж, тъй като фирмите за дялово инвестиране се стремят да изразходват натрупаните парични средства.

Главният изпълнителен директор Инон Крейз заяви през февруари, че Mattel е завършила прехода и „сега е в режим на растеж". През 2021 г. Mattel отчете ръст на приходите с 19% и увеличи печалбата си. Въпреки това акциите на компанията едва помръднаха през последната година, а през последните две десетилетия генерираха скромен ръст.

Под ръководството на Крейз продажбите на производителя на „Барби“ и играчките Hot Wheels и Fisher-Price се стабилизираха след години на спад и загуба на ключов лиценз. Изпълнителният директор съкрати една трета от работните места и затвори няколко фабрики. Бивш телевизионен мениджър, той също така помогна да се възстановят отношенията на Mattel с търговците на дребно и холивудските студия.

През януари компанията съобщи, че е спечелила лиценза за производство на играчки принцеси по филми на Walt Disney Co., като по този начин си върна собствеността от конкурента Hasbro Inc. 

А самият Hasbro има свои собствени проблеми. Производителят на Nerf и Monopoly е в разгара на съдебна битка с инвеститора активист Alta Fox Capital Management LLC, който настоява компанията да отдели подразделението, в което се намира Dungeons & Dragons, наречено Wizards of the Coast and Digital Gaming, и иска да смени членовете на борда на директорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още