IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на алкохол използват необичайни методи за привличане на богатите

Компаниите все повече се насочват към високия клас напитки

10:14 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На коктейл, организиран от производителя на алкохолни напитки Diageo в Лондон по-рано тази година, гостите влизат във вековна трапезария през „мъгла“, образувана от парите на бутилка Johnnie Walker Blue Label Scotch, струваща 250 долара.

Храната, включваща омари, е сервирана от актьори, които се представят за улични хлапета от викторианската епоха, посочват присъствали на събитието. На двора знаменитости и блогъри, пишещи за уиски, пият коктейли заедно.

Това събитие е само един от примерите как най-големите производители на алкохол в света се опитват да продават най-скъпите си продукти, пише Wall Street Journal.

Ако някога изтънченият вкус и красивите бутилки бяха използвани като средство за убеждаване на най-богатите, че пият най-добрите напитки в света, нещата вече не стоят точно така.

Събитията, целящи да насърчат търсенето на луксозни напитки, се развиват значително през годините след финансовата криза, твърдят мениджърите на големите производители на алкохол. Някои маркетингови стратегии обаче прекрачват познатите граници.

Френският гигант Pernod Ricard наскоро създаде стол, който да се използва при пиенето на уиски с нейната марка Glenlivet. Компанията твърди, че столът е направен така, че да „потопи собственика си в материалите, които съпровождат уискито до стъклената му чаша“. Тази необичайна мебел струва близо 10 хил. долара.

Други скъпи продукти – от часовници до рокли и бижута, са използвани за насърчаване на търсенето на скъпи алкохолни напитки. Компанията Maker’s Mark, която е собственост на Beam Suntory, дори произвежда пури, които са с подобрен аромат, напомнящ този на нейния бърбън.

Тези странни маркетингови тактики имат сериозна цел. През 2008 г. производителите на алкохол се насочиха към горния сегмент на пазара, за да компенсират забавянето на продажбите на по-евтините им продукти. Това означава, че за тях става все по-важно да правят най-богатите си клиенти щастливи.

Потреблението на вина и спиртни напитки в Северна Америка, които са на стойност над 100 долара, се увеличи с 60% през 2013 г. Тази категория продукти отбеляза 23% среден ръст на продажбите през последните пет години. За сравнение ръстът на продажбите на продукти, които струват под 20 долара, е 3,9% през същия период според IWSR, която прави проучвания на индустрията.

Diageo, най-големият производител на спиртни напитки в света по продажби, е по-зависим от всякога от продуктите си от най-висок клас. Подразделението за луксозни продукти на компанията увеличи продажбите си с 14% през последната фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още