IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на шотландско уиски са притеснени от референдума

Независимостта на Шотландия може да се окаже тежък удар за алкохолната индустрия

12:14 | 12.09.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Твърди се, че духът на Шотландия може да бъде открит в бутилка местно уиски. Но този дух тревожи все повече производителите на прочутата шотландска алкохолна напитка, особено на фона на възможността следващата седмица шотландците да гласуват за обявяване на независимост от Обединеното кралство, пише CNN.

Асоциацията Scotch Whisky Association изброява множество причини, поради които производителите са притеснени. Сред тях е фактът, че не е ясно каква ще бъде шотландската валута и както ще се случи с достъпа до световните пазари.

Организацията посочва, че успехът на индустрията е силно свързан с членството на Шотландия във Великобритания.

Дейвид Фрост, главен изпълнителен директор на търговска група на производителите на скоч, твърди, че шотландската независимост е свързана с редица въпроси, включително това, че не е ясно каква валута ще използва Шотландия.

Като част от Обединеното кралство, което е шестата по големина икономика в света, производителите на скоч имат възможност да вземат решения въз основа на икономическите и фискални политики, които са предсказуеми, коментира той.

Референдумът обаче повдига въпроса за данъчните и търговските закони, които биха могли да повлияят на производителите на алкохолни напитки.

Шотландия може временно да загуби достъпа си до единния пазар на Европейския съюз, където производителите на уиски имат възможност да изнасят безмитно в 27 държави.

"Ако това е резултатът от независимостта, то този процес би бил пагубен и труден за управление“, твърди Фрост.

Уискито представлява една четвърт от британския износ на храни и напитки. Страната изнася по 40 бутилки в секунда.

Пазарът на шотландско уиски се възползва от усилията на Обединеното кралство да насърчава износа чрез договаряне на търговски споразумения с различни страни.

Хората, които подкрепят шотландската независимост, очакват Шотландия да има само 70 до 90 задгранични дипломатически мисии, в сравнение с 200-те пазара, на които в момента се изнася шотландско уиски.

Въпреки че Royal Bank of Scotland и други финансови фирми в Единбург твърдят, че ще бъдат принудени да се преместят, ако Шотландия стане независима, Фрост не дава никакви индикации, че създателите на шотландско уиски планират да последват техния пример.

Това може да се дължи на факта, че напитката е толкова тясно свързана с Шотландия, че много от местните хора в селските райони зависят от работните места в индустрията. Асоциацията разкрива, че препитанието на 35 000 души в Обединеното кралство зависи от производството на уиски.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още