Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производството на френско вино може да спадне до рекордно ниско равнище

Заради сланите през пролетта Бордо може да изгуби половината от реколтата си

Производството на френско вино може да спадне до рекордно ниско равнище

Работници палят факли рано сутринта, за да запазят лозите от измръзване в Шабли, април 2017 г. Снимка: Архив Ройтерс

Френското производство на вино може да спадне със 17% тази година до рекордно ниско равнище, след като през пролетта слана нанесе щети на лозята особено в района на Бордо, който може да изгуби половината от реколтата си.

Това съобщи днес Министерството на селското стопанство, цитирано от Ройтерс.

В първата си оценка за тазгодишното производство министерството посочва, че очаква реколтата във Франция, която е вторият по големина производител на вино в света, да бъде между 37 и 38,2 млн. хектолитра спрямо 45,5 млн. през 2016 година, съобщи БТА.

Средноаритметичната стойност - 37,6 млн. хектолитра би била със 17% по-малко от миналогодишното количество и с 16% под средното производство. Това би било исторически минимум и по-малко от реколтата през 1991 година, когато слана отново нанесе сериозни поражения.

Още по темата

Спадът на производството се дължи преди всичко на жестоката слана през пролетта, посочва се в документ на министерството.

Винопроизводителите използваха нагреватели и други средства в опит да спасят реколтата през април, когато удари студената вълна.

Миналата година заради лошото време производството на вино във Франция също спадна. Сред най-засегнатите бе районът Шампан, където реколтата намаля с над 20% спрямо предходната година, тъй като пролетната слана бе последвана от други проблеми. Очаква се тази година реколтата в Шампан да се възстанови леко, като отчете нарастване с 8%, но все още ще бъде с 9% под средното за периода 2012-2016 година.

Бордо може да загуби половината от производството си спрямо миналата година и да отчете спад с 40% спрямо средната стойност за 2012-2016 година.

Прогнозата е предварителна и не взема предвид времето до събирането на реколтата, което във Франция е от август до октомври.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Starbucks открива целодневно отворено кафене с храна в Шанхай