IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на вино във Франция ще намалее с 12%

Качеството ще остане добро, но лошото време порази сериозна част от лозовите насаждения в страната

18:01 | 27.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производството на вино във Франция ще спадне с 12% тази година, тъй като лозята пострадаха от слана, суша и градушка, но качеството като цяло ще остане добро, съобщи днес френското министерство на селското стопанство, цитирано от Ройтерс.

Във втората си оценка за тази година министерството прогнозира производството на вино да достигне 43,4 милиона хектолитра спрямо 49,4 милиона хектолитра през 2018 година, когато имаше добър добив заради добрите климатични условия.

Миналия месец министерството на селското стопанство прогнозира производството на френско вино да бъде между 42,8 милиона и 46,4 милиона хектолитра. Един хектолитър (100 литра) е равен на около 133 стандартни бутилки вино. 

При много от лозовите масиви цъфтежът настъпи по време на дъждовно и студено време, а жегата и градушката също допринесоха за спад на производството, посочва министерството. Ситуацията обаче ще бъде различна в различните райони. Рекордните жеги през юни и юли засегнаха районите на юг като Гар, Еро и Вар и гроздето изгоря, отбелязва ведомството.

При някои лозя ранните дъждове през август помогнаха да се намалят последиците от жегите, а градушките пък повредиха лозя в района Божоле, където, както и в Бургундия, добивът се очаква да спадне с 26 процента спрямо миналата година.

Очаква се производството в областта Шампан тази година да намалее със 17 процента предимно заради горещото време, а добивът в Бордо - с 4 процента. 
Френското грозде за вино се бере в края на лятото и в началото на есента. Министерството отбелязва, че оценката му е ориентировачна и зависи от метеорологичните условия по време на беритбата.
Френското министерство на финансите каза днес, че американската заплаха за налагане на мита на френското вино в отговор на френския данък върху приходите на големите дигитални компании отслабва, макар че не е отменена.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още