IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променливото време напът да унищожи археологическите находи в Ларгото

Йорданка Фандъкова настоява министърът на културата Мартин Иванов да вземе мерки за консервация на обекта

11:47 | 16.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Променливото време напът да унищожи археологическите находи в Ларгото

В свое отворено писмо до министъра на културата в служебното правителство Мартин Иванов кметът на София Йорданка Фандъкова призовава за взимане на спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото.

„Обръщам се към Вас публично с пореден апел към Министерството на културата за взимане на спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото. Тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава“, пише в разпространеното от пресцентъра на Столичната община писмо.

Фандъкова заявява, че до момента е изпращала вече няколко писма до ведомството с настояване за незабавни действия.

Същевременно тя подчертава, че нейната позиция, както и тази на гражданите на София, се подкрепя и от експертната общност, която е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа. "Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване", посочва столичният кмет.

"Столичната община, чрез "Метрополитен" ЕАД, е инвестирала над 6 милиона лева в разкриването на археологическите находки. По този начин ние сме съдействали за осъществяването на ръководения от Министерството на културата проект с европейски средства. Вложихме и много време и енергия за осъществяването на проекта", отбелязва Йорданка Фандъкова.

"Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите“, пише кметът на София.

Третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави, а в същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Значителни щети нанесоха и проливните дъждове това лято.

Фандъкова апелира към министър Иванов спешно да предприеме необходимите аварийни мерки за спасяването на обекта. Тя добавя, че многократно е информирала, че е крайно наложително да се направи аварийна консервация на всички структури на открито. "В случай, че нямате такава възможност, е необходимо затрупване със защитен пясъчен насип. Археологическите находки на Ларгото са част от богатото културно-историческо наследство на страната ни, което сме длъжни да съхраним", се казва още в отвореното писмо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още