Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция са натежали на резултатите на Richemont

Растежът на ключови пазари като Китай обаче продължава със здравословен темп

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция са натежали на резултатите на Richemont

Снимка: Архив Ройтерс

Собственикът на Cartier – Richemont, заяви в петък, че протестите на „жълтите жилетки“ във Франция са натежали на инерцията на продажбите му през последните три месеца на 2018 г., макар че растежът на ключови пазари като Китай продължава със здравословен темп, съобщава Ройтерс.

Richemont бележи по-лоши продажби на фона на опасенията, че китайският апетит към по-скъпи продукти може да отслабне, докато икономиката се забавя, а инвеститорите са на тръни след предупреждението на Apple за по-слаби продажби на iPhone в страната.

Още по темата

Ръстът на износа на швейцарски часовници – най-добрият показател за търсенето в сектора, се е забавил през последните месеци.

Швейцарската Richemont, която е втората по големина група за луксозни стоки в света, отбеляза 5-процентов ръст на продажбите при постоянни валутни курсове за периода октомври-декември, което реално е третото ѝ фискално тримесечие. В данните не се включват тези на наскоро придобитите онлайн дистрибутори Yoox Net-A-Porter (YNAP) и Watchfinder.

Това представлява леко забавяне спрямо ръста от 8% през шестте месеца до края на септември, макар че съответства на консенсусните оценки на анализаторите.

„Продажбите растат във всички региони с изключение на Близкия изток и Европа“, заяви Richemont, която е и производител на бижутата Van Cleef & Arpels и притежава часовниците IWC и модния бранд Chloe.

Компанията добави, че антиправителствените протести във Франция, които избухнаха на фона на все по-високите разходи за живот и удариха Париж около коледните празници, „са се отразили негативно на туризма и са довели до затваряне на магазините шест поредни съботи“.

Френските компании тази седмица разкриха, че бизнесът е изгубил около 60 млн. евро заради антиправителствените протести.

Richemont е първата голяма компания в сектора, която предоставя възможност да се видят тенденциите в търговията през последните три месеца на 2018 г. Собственикът на Louis Vuitton – LVMH, ще публикува резултатите си на 29 януари.

Richemont каза още, че продажбите се развиват с добър темп в континентален Китай, и то с двуцифрен темп, но не предостави допълнителна информация. Приходите са се увеличили с 10% в Азиатско-тихоокеанския регион като цяло.

Компанията добави, че ръстът на продажбите се е забавил в Хонконг – най-големия пазар за часовници в света.

Поевтиняването на юана миналата година ограничи покупателната сила на китайските потребители на международните пазари. Те обаче продължават да харчат за луксозни стоки у дома, насърчени от държавни мерки като по-ниски мита върху вноса.

Китайските потребителите формират около една трета от продажбите в луксозната индустрия като цяло.

Заедно с YNAP и Watchfinder продажбите Richemont са скочили с 24% при постоянни валутни курсове, което съответства на средните прогнози на анализаторите, събрани от Inquiry Financial по поръчка на Ройтерс.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Президентът на LVMH стана третият човек със състояние от над 100 млрд. долара