IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуерто Рико - раят за богатите

Островът привлича все повече милионери с ниските данъци

13:11 | 28.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В заведението La Factoria в Сан Хуан, Пуерто Рико, часът е два през нощта. Докато звучи песента „Get Lucky”, подпийнали двойки излизат навън, за да потеглят по калдъръмените улички на града в топлата априлска нощ.

В бара 28-годишен мъж, занимаващ се с хедж фондове, говори за данъчния кодекс в САЩ. Той е обсебен от него, оплаквайки се, че Америка е единствената голяма държава, която облага доходите на гражданите си, независимо къде живеят. Ето защо той се е преместил тук.

Борейки се да се справи с икономическия спад, преди 18 месеца правителството на Пуерто Рико прие закон, който превръща страната в данъчен рай за американските граждани. Ако живеят на острова поне 183 дни годишно, те плащат минимални или никакви данъци, пише в свой материал BusinessWeek.

Около 200 търговци, магнати и предприемачи вече са се преместили и са предприели стъпки за това, твърди Министерството на икономическото развитие и търговията на Пуерто Рико. Милиардерът Джон Полсън стои начело на списъка, а се очаква мнозина други да се присъединят към него.

Ниските данъци в Пуерто Рико се появяват в момент, в който някои от най-богатите американци стават все по-загрижени за увеличаването на данъците и настроенията, насочена срещу богатите.

Данъчните ставки в САЩ се повишиха след 10-годишно прекъсване и то непропорционално в полза на богатите. Световната финансова криза и рецесията, която последва, отприщиха движения като Occupy Wall Street, което акцентира върху нарастващото неравенство и отговорността на големите финансови институции в създаването на бъркотията.

Съгласно новите правила в Пуерто Рико всяко лице, което се премести да живее на острова, не плаща местен или федерален данък върху капиталовата печалба. Освен това няма местни данъци върху приходи от лихви за срок от 20 години.

Дори и някой, който работи за компания от континенталната част, но живее на острова, ще бъде освободен от плащането на данъците, с които САЩ облага заплатата му.

Преместването на острова не премахва всички данъци. Американските граждани трябва да продължат да плащат част от федералните данъци, но със сигурност могат да спестят много, твърди Алекс Дейли, главен технически инвестиционен стратег в Casey Research. В края на миналата година Дейли се мести от Стоу, Върмонт до Палмас дел Мар, на около 45 минути от Сан Хуан.

По стандартите на Ню Йорк цените в Пуерто Рико са по-ниски. Пентхаус с площ 353 кв.м, с гледка към водата от всяка стая, струва 1,99 млн. долара. Двуетажна къща с четири спални и две тераси, намираща се във финансовия район на града, може да бъде купена за 900 000 долара. И въпреки това къщите не са достатъчно привлекателни за потенциалните инвеститори.

Истинското предизвикателство за брокерите е да убедят хората, че могат да живеят по същия начин и тук. Сред притесненията им са дали има достатъчно добре образовани хора, с които да се сприятелят, има ли добри училища за децата им, има ли благотворителни организации, към които жените им да се присъединят, както и висока ли е престъпността.

В края на миналия април властите в Пуерто Рико организираха конференция, за да разкажат на потенциалните жители за новите закони и да им покажат, че Пуерто Рико е приятно място за живеене, особено ако имаш пари.

Полсън се обзалага, че милионерите ще започнат да идват на тълпи. Той прогнозира, че Пуерто Рико ще се превърне в „Сингапур на Карибите“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
2 a.m. е два през нощта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още