IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Puma вижда потенциал за удвояване на приходите

Главният изпълнителен директор Бьорн Гулден отхвърля възможността за бойкот на световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.

15:44 | 27.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Компанията за спортни стоки Puma възнамерява да удвои приходите си от продажби в дългосрочен план в битката с големите си конкуренти Nike и Adidas. „Puma определено има потенциал да генерира приходи от повече от 10 млрд. евро. Тогава ще видим накъде ще поемем“, казва изпълнителният директор Бьорн Гулден в интервю за Handelsblatt.

Бизнесът на третата по големина фирма в сектора в света също върви добре. „Преминаваме добре през третото тримесечие и имаме чувството, че четвъртото тримесечие също ще бъде добро “, казва Гулден. Предизвикателствата обаче все още са големи. „Виетнам е затворен, има недостиг на контейнери, цените на товарите се увеличиха шест пъти и като цяло веригата на доставки в момента е затруднена поради коронавируса“.

Puma регистрира лек спад в продажбите до 5,2 млрд. евро през пандемичната 2020 г. Съвсем наскоро новакът в Dax от Херцогенаурах се разрастваше по-динамично от конкуренцията. По отношение на печалбата Гулден се стреми към двуцифрена оперативна възвръщаемост спрямо продажбите за 2023 г. През миналата година маржът се сви наполовина до 4% заради пандемията.

Гулден отхвърля възможността за бойкот на противоречивото световно първенство по футбол в Катар през следващата година. „Аз съм спортен романтик“, каза шефът на Puma. Той вярва, че спортът може да събере хората. А освен това голямото събитие имало потенциала допълнително да освети ситуацията в страната. „Мисля, че бойкотът е най-лошото нещо, което можем да направим“.

„През последните 30 години пътувах много по целия свят. В много страни положението се е подобрило много през това време. Може би спортът е допринесъл с поне малка част за това. И когато световното първенство сега се проведе в Катар, това ще доведе и много журналисти там и ще хвърли светлина върху ситуацията“.

Въпреки оптимизма на мениджъра обаче книжата на германската компания поевтиняват с 0,63% до 98,36 евро (към 15 часа). По-рано те достигнаха дневно дъно от 98,08 евро за брой – най-ниското ниво от края на юни. Рекордното ниво от 110 евро бе достигнато в началото на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още