Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Първата парична операция на БНБ е отпреди 142 години

1500 лв. срещу залог са преведени от централната банка на 6 юни 1879 г., показват архивите

Първата парична операция на БНБ е отпреди 142 години

Снимки: БНБ

На 6 юни се навършват 142 години от първата парична операция на Българската народна банка. Дейността на БНБ започва на тази дата през 1879 г. с „внасянето на една сума в размер на 8 687 043 лева, от които 2 милиона лева за капитал и резервен фонд, а остатъкът за безсрочен безлихвен влог. Още същия ден е била извършена първата операция от 1500 лв. срещу залог.“ 

Още по темата

Учредена през 1879 г., БНБ е една от най-старите централни банки в света – тринадесета по реда на създаването си, с богата история и архив.

През дългия си живот независимата финансова институция насърчава историческите изследвания в областта на финансите и икономиката, включително работата с исторически данни. Те хвърлят светлина върху основни финансови и икономически процеси и причинно-следствени връзки в историческия контекст.

Като част от изследователската си дейност в областта на историята днес БНБ публикува данни от историческите баланси на банката за периода 1884 г. – 1940 г. и статия за историята на своята сграда на пл. „Княз Александър I“ в София.

Данните от историческите баланси на БНБ са извадка от годишните отчети, публикувани по повод 140-ата годишнина от основаването на Българската народна банка. Те са източник на богата историческа информация - свидетелстват за цялостното състояние на финансовата система и стопанското развитие на България през съответните исторически периоди.

Публикуването на данните помага на изследователските цели на представителите на финансовата и академичната общност в България и по света, уверяват от централната банка.

Сградата на централното управление на БНБ е паметник на културата и една от архитектурните забележителности на столицата. Изградена е по проект на видните български архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов със сътрудничеството на архитектите Христо Пешев и Борис Капитанов и конструкторите инж. Димитър Байнов и инж. Кръстю Илчев.

Историята на внушителната сграда започва на 29 март 1920 г., когато управителният съвет на БНБ поради разрастването на дейността на централната банка взема решение за закупуване на място за постройка на ново банково здание, което да отговаря на нарастващите потребности в дългосрочна перспектива. Построена е в периода между 1935 и 1939 г.

Голяма част от ценностите, съхранявани в трезорите на БНБ, са загадка и до днес, но една от тях със сигурност е фелдмаршалският жезъл, изработен по повод 25-годишнината от  възкачването на Борис III на трона. Поръчката и изработването на този щедър дар е пазена в най-строга тайна, за която са посветени само няколко членове на Министерския съвет.

Любопитен факт за сградата на БНБ е, че с помощта на мрежа от подземни тунели, тя е свързана с някои ключови държавни сгради и учреждения, сред които някогашният мавзолей на Георги Димитров, Съдебната палата и царският дворец.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Писмо с кандидатура за работа на Стив Джобс се предлага като NFT