IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата сграда, построена от Гауди, отваря врати за посетители

Облицованата с разноцветни плочки сграда е построена в периода 1883 - 1885 г.

14:14 | 25.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: CasaVicens.org</em></p>

Снимка: CasaVicens.org

След мащабен ремонт първата сграда, построена от испанския архитект Антонио Гауди, ще отвори врати за посетители през есента, съобщава CasaVicens.org.

Сградата е построена между 1883 година и 1885 година от 31-годишния Гауди за вила за един от брокерите на недвижими имоти в Барселона.

Облицована с разноцветни плочки и орнаменти "Casa Vicens" досега е била жилищна сграда. Тя е първата, обединяваща готическия стил и форми на модернизъм в Каталуня.

Проектът за превръщането й в музей стартира през април 2015 година с финансиране от андорската банка Mora Banc. Строителните работи започват през септември 2016 година и близо година след това тя ще бъде готова за публичното си представяне.

Casa Vincens е един от осемте обекта на Гауди, строени във или около Барселона, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Тя обаче е и последната сграда, която става достъпна за обществеността.

Дори и "Саграда Фамилия", която всъщност не е довършена, е отворена за посещения от десетилетия. Очакванията са, че един от символите на Барселона ще бъде окончателно завършена през 2026 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още