IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият киносалон в Саудитска Арабия отваря врати този месец

С население от 30 милиона души саудитският кинопазар може да носи по един милиард долара печалба годишно

12:13 | 05.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Първият киносалон в Саудитска Арабия ще отвори врати в столицата Рияд на 18 април, след като по-рано миналата година отпадна 35-годишната забрана за сектора, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Американският гигант AMC Theatre планира да отвори 40 киносалона в 15 саудитски града през следващите пет години и 100 до 2030 г.

През декември саудитското правителство обяви, че ще отвори страната за търговски киносалони като част от стратегията „Визия 2030“ на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който иска да диверсифицира прекалено зависимата от петрола саудитска икономика.

С население от 30 милиона души, повечето от които под 25 години, саудитският кинопазар може да носи по един милиард долара печалба всяка година. 

Освен стимулирането на местната киноиндустрия, това решение потвърждава волята на саудитските власти да превърнат развлекателния сектор в елемент от социалното преобразяване на страната, в която се прилага стриктна версия на исляма, отбелязва БТА.

Признак за отварянето на страната е и това, че през месец юни ще се състои и първото DJ парти в Саудитска Арабия, съобщава Bloomberg. То ще бъде на холандския изпълнител Армин ван Бюрен и ще се състои в King Abdullah Economic City (KAEC) – мегапроект на бившия саудитски крал Абдула, в опит да се стимулира развлекателния и туристическия сектор в града, опитващ се да привлече нови бизнеси и инвестиции.

Населеното място с 6500 жители на брега на Червено море също така се надява, че до края на годината ще привлече 1 млн. посетители, залагайки на нови развлечения и хотели.

Саудитска арабия се опитва да развие редица т. нар. икономически градове, които също са част от амбициите на Рияд за разширяване на източниците си на средства за икономиката. През октомври принц Мохамед бин Салман обяви плановете си да построи нов град, известен като NEOM в близост до египетския курорт „Шарм ел шейх“.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още