IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите правила на баскетбола продадени на търг за 4,3 млн. долара

Тринайсетте правила на играта са измислени от учителя по физкултура Джеймс Нейсмит в американския щат Масачузетс

12:00 | 11.12.10 г.
Първите правила на баскетбола продадени на търг за 4,3 млн. долара

Отпечатаните на две страници правила на играта баскетбол, поставили в края на 19-и век началото на популярната в цял свят игра, бяха продадени вчера в Ню Йорк на търг на Sotheby's за 4,3 млн. долара, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се парите, получени от продажбата, да отидат в Международния фонд за баскетбол, носещ името на Джеймс Нейсмит, измислил правилата на играта.

Тринайсетте правила на играта са измислени от учителя по физкултура Джеймс Нейсмит от Спрингфийлд, в американския щат Масачузетс. В един декемврийски ден на 1891 г. той се чудел как да занимава учениците си през зимата и решил да измисли нова игра с топка на закрито. За да тренира точността на възпитаниците си, той закрепил от двете страни на балкон, който на височина от три метра опасвал физкултурната зала, по една кошница от праскови и ги накарал да вкарват в нея топката.

В първата игра участвали два отбора от по девет души. Така се родил съвременният баскетбол. Две години по-късно кошниците били заменени с метални обръчи с мрежа, през 1895 г. поставили табла, а през 1897 г. съставът на отборите бил ограничен до петима играчи.

Играта бързо набира популярност в САЩ. Нейсмит, канадец по рождение, починал през 1939 г., три години след като баскетболът станал олимпийски спорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още