IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите творби от арт колекцията на Боуи бяха продадени за над 24 млн. паунда

Това е над два пъти повече от предварителната оценка

10:37 | 11.11.16 г.
<p>
	&bdquo;<span lang="en-US">Air Power&rdquo; на Жан-Мишел Баския. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></span></p>

Air Power” на Жан-Мишел Баския. Снимка: архив Ройтерс

Колекцията на Дейвид Боуи от произведения на изкуството зашемети аукционната къща Sotheby's, съобщава Bloomberg.

Първият търг с лични находки на рок звездата, който почина на 10 януари тази година, донесе 24,3 млн. паунда (30,5 млн. долара). Това е над два пъти повече от предварителната оценка, която беше 11,7 млн. паунда. 

На аукциона бяха реализирани 47 произведения на модерното и съвременно изкуство. 

Картината на Жан-Мишел Баския „Air Power” се оказа най-скъпата творба, продадена на търга. За нея наддаваха шестима кандидати, като в крайна сметка тя беше продадена за 7,1 млн. паунда - два пъти по-скъпо в сравнение с първоначалната оценка от 3,5 млн. паунда.

Осем кандидати наддаваха за „Head of Gerda Boehm“ на Франк Ауербах, като накрая творбата беше продадена за 3,8 млн. паунда – над седем пъти повече от предварителната оценка. Това е рекорд за творба на британски художник, продавана на търг, казват от Sotheby's.

Колекцията „Bowie/Collector” е разделена на три части и се състои от общо 350 произведения. Тя включва например олтар, създаден от ренасансовия майстор Тинторето, както и червена пишеща машина Olivetti от 1969 г.

Търгът продължава и днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още