Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пътят на дървесината до електрическа китара

От български орех, смърч, елша излизат качествени инструменти, важно е да се спази технологията, посочи Костадин Димитров, който обича да експериментира

Пътят на дървесината до електрическа китара

Снимка: Pixabay

Как се изработва музикален инструмент? Това е съвкупност от последователни процеси, не само теоретични, а визия как да бъдат изпълнени по определен качествен начин. Това разказа в Bloomberg TV Bulgaria Interview лютиерът Костадин Димитров, който вече над 20 години се е посветил на изработката на електрически музикални инструменти.

Още по темата

„Ако отида в магазин Х и купя дървесина, сертифицирана от 1852 г., и я закова на стената и сложа две струни – това няма да я направи музикален инструмент, защото липсва останалата част от формулата“, коментира спецификата при избора на дървесина лютиерът.

Той заяви, че в България има всички необходими материали за производството на китари. По думите му дървесината от български орех, смърч, елша е качествена, но най-важно е да се спази технологията, но заяви, че сам избира материала, от който да прави своите произведения.

Костадин Димитров подчерта, че за изработката на китара е необходима идея - как трябва да изглежда този инструмент, каква форма ще има, какви ще са параметрите му.

“След това трябва да се определи какво се иска от инструмента - да изглежда добре, да бъде функционален, да звъни по определен начин. Това включва правилния подбор на хардуер електроника”, посочи той. 

Според нея визията не е само контур. „Тя е какво искаш да усетиш, като видиш инструмента - като цветово присъствие, като обратна връзка”, сподели лютиерът.

Още по темата

Димитров обясни, че след определянето на всички тези изисквания се преминава към намиране на електрониката и дърветата, които да отговарят на съответните качества.

“След това идва и огромно количество физическа работа”, изтъкна Димитров, но посочи, че обича да експериментира.

Изработката на една китара може да отнеме и година, зависи колко сложна е, а именно това е определящо за нейната цена, коментира лютиерът.

Какво е чувството да докосваш музиката? Как се изминава пътят от стругар до лютиер? Как се определя цената на музикалните инструменти? Кои музиканти харесват произведенията на Костадин Димитров? Какво е бъдещето на електрическите музикални инструменти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Interview гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Търсенето на почистващи препарати продължава да подкрепя Procter & Gamble