IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранна рисунка на Пол Сезан бе продадена на търг за 26 хил. евро

Творбата е намерена случайно в имение в Южна Франция

17:27 | 14.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изложба на Пол Сезан. <em>Снимка: Thierry Chesnot/Getty Images</em></p>

Изложба на Пол Сезан. Снимка: Thierry Chesnot/Getty Images

Рядка ранна рисунка на художника Пол Сезан, намерена случайно в имение в Южна Франция, беше продадена на търг в Реймс за 26 хил. евро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Творбата, създадена вероятно между 1856 и 1857 г. - в началните години на чиракуването на Пол Сезан (1839-1906), се състои от две рисунки.

На лицевата страна, дело на предшественика на постимпресионизма, с перо, кафяв туш и молив е изобразен войник, който държи малка бутилка. Той е изправен пред възрастна боса жена с шишенце в дясната си ръка. На обратната страна Мари Сезан, по-малката сестра на художника, е нарисувала пейзаж с Голгота.
                                
"Прекрасно е, че открихме отново рисунката. Тя преминава през ръцете на сина и внука на Сезан, преди да бъде изгубена за близо 60 години", обяснява Тиери Коле, местният аукционер, отговорен за продажбата на творбата с първоначална оценка между 20 хил. и 30 хил. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още