IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Равносметката от Олимпийските игри

България записа най-силното си участие от 21 г. насам

19:18 | 09.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgria

България заема 30-то място от общо 205 участващи делегации. Това ни прави и 2-ри на Балканския полуостров и 13-и в Европейския съюз, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Веселин Коларов от Gol.bg.

Той направи равносметка на Олимпийските игри в Токио, на които България записа най-силното си участие от 21 г. насам.

„Като се има предвид, че отидохме на олимпиада с делегация от 42-ма души, нашата позиция е престижна“, допълни гостът. Това е най-малобройната ни делегация от 85 години, от игрите в Берлин през 1936 г., припомни той.

В исторически план до този момент от олимпийски игри България има спечелени 54 златни медала. Най-много те са в борбата - 16, при щангите -12,  в леката атлетика - 5, както и в бокса - 5.

Трябва да бъде отбелязан и фактът, че малко не ни достигна за още по-голям успех - Антоанета Костадинова се размина съвсем за малко със златния медал. Щангистът Христо Христов, с успешния опит от 222 кг, който му гарантираше бронзово отличие - също, но опитът му бе анулиран, заради леко трепване.

„Христо Христов е едва на 20 години и бъдещето е пред него. В Париж може да стигне до отличие. Престижното 8-мо място на Йосиф Миладинов и стигането му до финал може да се изравни със стойността на медал“, каза Коларов и добави, че един от най-големите акценти обаче донесе ансамбълът ни по художествена гимнастика в последния ден.

„Това сложи край на хегемонията на Русия, която не беше губила златния медал от 1996 г. На грациите им предстои и световно в Япония, а това участие ще бъде и последното им състезание“, каза журналистът.

Вижте повече във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още