IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходи за обезценка засегнаха печалбата на Nestle

Швейцарската компания съобщи още, че няма да поднови акционерното си споразумение за L'Oreal

11:48 | 15.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската компания Nestle заяви в четвъртък, че такса за обезценка е притиснала нетната ѝ печалба надолу през 2017 г. и че ще запази опциите за дела си в L'Oreal отворени, съобщава MarketWatch.

Компанията за храни и напитки съобщи, че нетната ѝ печалба е била 7,2 млрд. франка (7,72 млрд. долара) през 2017 г. спрямо 8,53 млрд. франка през предишната година. Консенсусната оценка на анализаторите, осигурена от Nestle, е била за нетна печалба от 9,72 млрд. франка.

Нетната печалба е била ударена от такса, основно свързана с обезценка на репутация от бизнеса ѝ с продукти за грижа на кожата. Въпреки това компанията предложи дивидент от 2,35 франка – малко по-висок от миналогодишния.

Продажбите са се увеличили с 0,4% до 89,8 млрд. франка (97 млрд. долара), а органичният ръст на продажбите е достигнал 2,4%. Анализаторите са очаквали продажби за 90,92 млрд. франка и органичен ръст от 2,6%.

Nestle заяви, че няма да поднови акционерното споразумение за дела си от 23,12% в L'Oreal с фамилията Бетанкур, която държи мажоритарния дял във френската компания. Причината зад решението на Nestle e желанието “да запази всички налични опции в полза на акционерите на Nestle”. Компанията обаче заяви, че остава ангажирана с L'Oreal и има доверие в управлението и стратегията на компанията.

Nestle съобщи още, че проучва потенциална продажба на бизнеса си Gerber Life Insurance.

Швейцарската компаният очаква органичен ръст на продажбите за 2018 г. между 2% и 4% и разходи за преструктуриране в размер на 700 млн. франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още