IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват Саркози и заради световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.

Следователи проверяват дали бившият президент на Франция не е получил подкупи, за да подкрепи страната му кандидатурата на емирството за домакин

21:50 | 04.08.17 г.
<p>
	Бившият президент на Франция Никола Саркози. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бившият президент на Франция Никола Саркози. Снимка: Архив Ройтерс

Бившият президент на Франция Никола Саркози се изправя пред опасност от наказателно преследване в страната си по обвинения за приемане на подкупи в подкрепа на кандидатурата на Катар за домакин на Световната купа по футбол през 2022 г., съобщава Politico.

Разследването се фокусира върху катарска компания, която е придобила дял във френската компания Veolia, както и продажбата на футболния клуб Пари Сен Жермен на друга катарска фирма.

Според британския в. Telegraph следователите във Франция проверяват дали Саркози е получил проценти от тези сделки в замяна на гласа на страната му в подкрепа на емирството.

Саркози беше президент по времето, когато страната му подкрепи кандидатурата на Катар за домакин на световното първенство по футбол през 2022 г.

Процесът по подбор на домакини за първенствата през 2018 г. и 2022 г. беше съпътстван от твърдения за широко разпространена корупция и подкупи, припомня изданието.

През 2015 г. федералните прокурори на САЩ обвиниха висши служители на ФИФА - световния управителен орган в областта на футбола, в получаване на подкупи и пране на пари. Председателят на ФИФА Сеп Блатер впоследствие бе принуден да се оттегли

Саркози се изправя и пред отделно наказателно разследване на твърдения за незаконно финансиране по време на преизбирането му през 2012 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още