IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разводът на семейство Гейтс все пак може да наложи промени във фондацията им

Бил и Мелинда Гейтс обмислят привличането на още членове в борда на директорите

16:50 | 28.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Когато Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс обявиха изненадващата си раздяла след 27-годишен брак, те заявиха, че няма да има промени във фондацията им за 50 млрд. долара.

Сега, около три седмици по-късно, след разкрития, че Мелинда обмисляла развод няколко години по-рано отчасти заради връзки на Бил с Джефри Епстейн и на фона на съобщения за съмнителното му поведение в Microsoft, има признаци, че предстоят промени в една от най-влиятелните филантропски организации в света.

Марк Сузман, главен изпълнителен директор на фондация „Гейтс“, е уведомил служителите, че води разговори за засилване на „дългосрочната устойчивост и стабилност на фондацията“.

„Обсъждам активно с Бил и Мелинда стъпките, които те и Уорън може да предприемат“, заяви Сузман в комюнике, имайки предвид милиардера Уорън Бъфет, който е третият член на борда на директорите на фондацията.

Сузман допълни, че все още не са взети решения, но допълни, че Бил и Мелинда са „потвърдили ангажимента си към фондацията и продължават да работят заедно в името на мисията ни“.

Това е поредният обрат в както изглежда все по-горчивата раздяла.

След като съобщението за развода беше публикувано в Twitter, стана ясно, че Бил е имал извънбрачна афера и други романси в офиса със служителки на Microsoft. В сряда New York Times съобщи, че Гейтс получил оплаквания от поведението на Майкъл Ларсън, управляващ Cascade Investment, който от десетилетия наблюдава богатството на семейството му.

Разкритията в медиите за фриволното поведение на Гейтс поставят въпроса дали двамата с Мелинда могат да работят заедно, без да нарушават дейността на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Wall Street Journal съобщи в четвъртък, позовавайки се на неназовани източници, че те обмисляли да привлекат външни директори.

В момента има само трима довереници – Бил Гейтс, Мелинда Френч Гейтс и Уорън Бъфет, който прибави над 27 млрд. долара от средствата си във фондацията преди 15 години.

Всяка промяна в структурата на фондацията може да има голямо въздействие върху фокуса й.

Добавянето на още хора в борда може да „демократизира крайния процес на вземане на решения“ във фондацията, смята Марибел Мори, историк на филантропията и изпълнителен директор на Института по обществени науки в Маями.

Бордът с трима души е необичайно малък за фондация с подобни размери. Фондация „Форд“, която е приблизително една пета от размера на фондация „Гейтс“, има 15 члена в борда на директорите си. Фондация „Рокфелер“, която е една десета от размера й, има не по-малко от 12 души в борда на директорите си във всеки момент.

Разширяването на борда ще бъде нещо добро и може да го използват за засилване на разнообразието, смята Мори.
„В този момент това е взаимноизгодно решение, защото в известна степен фондация „Гейтс“ е подложена на много по-голямо наблюдение. От друга страна, има много по-голям смисъл да включите други хора, когато сте разведена двойка само с още един човек в борда“, допълва тя.

Съдбата на фондацията е само един от аспектите на развода.

65-годишният Гейтс, който е съосновател на Microsoft, е четвърти по богатство в света с нетно състояние от 143,8 млрд. долара, по данни на индекса на милиардерите на Bloomberg.

Най-големият актив на Гейтс е Cascade, холдинговата компания, която той създаде с приходите от продажбата на акции и с дивидентите от Microsoft. Тя е управлявана от Ларсън. Чрез Cascade Гейтс има интереси в недвижимите имоти, енергетиката и хотелиерството, както и дялове в десетки публични компании, включително Канадската национална железница и Deere & Co. Освен това семейство Гейтс е сред най-големите частни земевладелци в САЩ.

През последните седмици бяха извършени няколко прехвърляния на акции на стойност милиарди долара от Cascade към Френч Гейтс, но те са съвсем малка част от книжата в публични компании на стойност около 50 млрд. долара, които фирмата притежава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още