IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реал Мадрид остава най-богатият отбор във "финансовата лига"

Въпреки разочароващите резултати на клуба през миналия сезон той се нареди на първо място сред най-богатите отбори

14:47 | 10.02.11 г.
<p>Отборът реализира ръст в преките приходи от мачове заради домакинството си на финала на Шампионската лига миналата година. <i>Снимка: Flickr, Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a>&

Отборът реализира ръст в преките приходи от мачове заради домакинството си на финала на Шампионската лига миналата година. Снимка: Flickr, Лиценз: Creative Commons&

Реал Мадрид оглави списъка на 20-те най-богати футболни клуба за шеста поредна година според класация на Deloitte.

„Финансовата лига“ за сезон 2009-2010 показва, че приходите на най-богатите 20 клуба са надминали 4 млрд. евро за първи път, откакто се прави такова подреждане, пише BBC.

Вечните противници на Реал Мадрид – Барселона, заемат второто място в списъка, преди Манчестър Юнайтед, които са на третото място.

Манчестър Сити пък са направили най-висок скок в списъка – от 20-то място те са се преместили на 11-то.

Арсенал, Челси и Ливърпул са на пето, шесто и осмо място съответно.

Седем от двадесетте отбора в класацията на Deloitte са от Англия. Всичките 20 клуба са от петте водещи първенства на Европа (Англия-7, Германия-4, Италия-4, Испания-3 и Франция-2), а десет от онези, които заемат място в класацията на 20-те най-богати клуба, са в списъка поне за втора поредна година. Отборите на първите шест места са същите както и през 2009.

Шест от отборите в топ 10 на богатите клубове са в челната десетка за последните 10 години.

Според авторите на класацията Реал Мадрид може би е на път да подражава на предшествениците си от Манчестър Юнайтед, които оглавяваха списъка осем години. Споменава се също, че пълното влияние на икономическата криза върху футболните отбори се очаква да бъде видяно именно за финансовата 2009-2010 година.

Реал Мадрид запази високите си позиции в списъка за богатство, въпреки разочароващия минал сезон, в който се класира отново втори в Примера Дивисион (известна още като Ла Лига) и беше изхвърлен от Шампионската лига след двубой с Лион в мач от 16-тия кръг.

Клубът обаче реализира високи приходи и от трите си парични потока – директни постъпления от зрителите на мачове, от реклами и от залози.

Основната причина за ръста от 27% в директните приходи от мачове се дължи на факта, че Реал Мадрид бяха домакини на финала на Шампионската лига през 2010 година, който се игра на техния стадион Сантиаго Бернабеу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още