IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реколтата от какао тази година носи на Гана горчив привкус

Пандемията с коронавируса отслаби търсенето на шоколад в глобален мащаб

13:29 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Гана – вторият по големина износител на какаови зърна в света, се изправя пред проблем, който мнозина биха сметнали за невъзможен: шоколадът може би е твърде много.

Страната тази година е събрала най-голямата си реколта от какао досега благодарение на благоприятното време и по-високото заплащане за отглеждането на суровината. В същото време обаче пандемията с коронавируса, която затвори пазарите и магазините по летищата в цял свят, отслаби търсенето на шоколад, пише Bloomberg.

Засилвайки пренасищането, държавният регулатор в сектора – Ганайският борд за какаото, подобри добивите, разпределяйки безплатни устойчиви на суша разсади и насърчавайки по-добри земеделски практики, включително ръчно опрашване.

Тази година трябваше да отбележи началото на по-устойчива ера в отглеждането на какао в Гана и Кот дИвоар – най-големия износител на какао. Страните от Западна Африка, които отглеждат почти 70% от световните какаови зърна, въведоха т.нар диференциал на доходите за живот, който има за цел да повиши заплащането на земеделците, в началото на сезон 2020-21 г. Към всеки тон какао, идващ от двете страни, се предоставят по още 400 долара.

Макар че някои глобални производители на захарни продукти публично настояват, че са ангажирани със заплащането на диференциала въпреки намаляващото търсене и приходи, регулаторите в Западна Африка казват, че някои купувачи се опитват да компенсират това, намалявайки „държавната премия“, която плащат в Гана и Кот дИвоар. А по-ниските ставки накърняват системата, която им е позволила да увеличат доходите на земеделците.

Успехът на диференциала сега зависи от това колко стойност продължава да носи устойчивостта, както и световният глад за шоколад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още