Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Реколтата от вино във Франция ще е най-слабата от 60 години

Лозята в страната бяха ударени от пролетна слана, летни бури и суша

Реколтата от вино във Франция ще е най-слабата от 60 години

Снимка: pixabay.com

Френските винопроизводители ще имат най-слабата реколта от 60 години, след като през пролетта слана смрази лозята в Бордо, гроздето в Шампан загни след летни бури, а суша удари лозята в югоизточната част на страната, коментира Bloomberg.

Обемът вино ще спадне с 19% до 36,9 млн. хектолитра тази година, което се равнява на около 4,9 млн. бутилки, прогнозира министерството на земеделието. Това ще бъде най-слабата продукция от поне 1957 г., друга година, в която пролетната слана унищожи пъпките на лозите, сочат данни на министерството и Евростат.

„Спадът в производството се дължи основно на тежката пролетна слана“, казва министерството. „Дългата суша в Югозападна Франция допълнително удари продукцията“.

Още по темата

Франция и Италия обикновено се конкурират за званието най-голям производител на вино в света, като времето е ключов фактор. Италианските лозя са понесли по-малко щети от слана и суша тази година, а прогнозите за обема вино спаднаха с 24% до 47,2 млн. хектолитра, заяви асоциацията на винопроизводителите в страната през август.

Бордо бе сред най-лошо ударените от слана региони във Франция в края на април. Обемът вино, който ще носи регионалното наименование, ще спадне с 39% до 3,55 млн. хектолитра, сочи министерството на земеделието. И така обаче производството е по-добро от очакванията през август, когато очакванията бяха за понижение от 47%.

В Шампан, където пролетната слана не бе толкова унищожителна, колкото през 2016 г., продукцията на местни вина ще намалее с 9% до 1,8 млн. хектолитра. За сравнение, прогнозата през август бе за ръст, но лените бури нанесоха много вреди по гроздето, което накара винопроизводителите да сортират плодовете.

В региона Бургундия-Божоле, дом на най-скъпите вина в света, се очаква обемът вино да се увеличи с 6% до 2,08 млн. хектолитра. Събирането на гроздето е приключило през септември, каза министерството.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 месеца
За разлика от тях гроздовата реколта в България е прекрасна Можем да продаваме вина по целия свят Стига да има добри мениджъри в десетките винпроми А на франция можем да продаваме гроздов сок и български вина които те ще ползват за купажи към техните вина Всичко зависи от собствениците на лозя и винарски изби в Българиядг

Още от Новини
Шестгодишно момче печели 11 млн. долара годишно в Youtube