IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реколтата от вино във Франция ще е най-слабата от 60 години

Лозята в страната бяха ударени от пролетна слана, летни бури и суша

14:07 | 07.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Френските винопроизводители ще имат най-слабата реколта от 60 години, след като през пролетта слана смрази лозята в Бордо, гроздето в Шампан загни след летни бури, а суша удари лозята в югоизточната част на страната, коментира Bloomberg.

Обемът вино ще спадне с 19% до 36,9 млн. хектолитра тази година, което се равнява на около 4,9 млн. бутилки, прогнозира министерството на земеделието. Това ще бъде най-слабата продукция от поне 1957 г., друга година, в която пролетната слана унищожи пъпките на лозите, сочат данни на министерството и Евростат.

„Спадът в производството се дължи основно на тежката пролетна слана“, казва министерството. „Дългата суша в Югозападна Франция допълнително удари продукцията“.

Франция и Италия обикновено се конкурират за званието най-голям производител на вино в света, като времето е ключов фактор. Италианските лозя са понесли по-малко щети от слана и суша тази година, а прогнозите за обема вино спаднаха с 24% до 47,2 млн. хектолитра, заяви асоциацията на винопроизводителите в страната през август.

Бордо бе сред най-лошо ударените от слана региони във Франция в края на април. Обемът вино, който ще носи регионалното наименование, ще спадне с 39% до 3,55 млн. хектолитра, сочи министерството на земеделието. И така обаче производството е по-добро от очакванията през август, когато очакванията бяха за понижение от 47%.

В Шампан, където пролетната слана не бе толкова унищожителна, колкото през 2016 г., продукцията на местни вина ще намалее с 9% до 1,8 млн. хектолитра. За сравнение, прогнозата през август бе за ръст, но лените бури нанесоха много вреди по гроздето, което накара винопроизводителите да сортират плодовете.

В региона Бургундия-Божоле, дом на най-скъпите вина в света, се очаква обемът вино да се увеличи с 6% до 2,08 млн. хектолитра. Събирането на гроздето е приключило през септември, каза министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
За разлика от тях гроздовата реколта в България е прекрасна Можем да продаваме вина по целия свят Стига да има добри мениджъри в десетките винпроми А на франция можем да продаваме гроздов сок и български вина които те ще ползват за купажи към техните вина Всичко зависи от собствениците на лозя и винарски изби в Българиядг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още